Zašto je propala Cibalia? – Jer je bila ono što nikako nije smjela biti: Klub jedne političke stranke!

Sportski i financijski krah vinkovačkog nogometnog kluba, a moguće i kraj ozbiljnog nogometa u Vinkovcima, predstavlja najeklatantniji primjer što se može dogoditi s uspješnim lokalnim sportskim klubom kada postane igračka političke stranke, što u slučaju Cibalie znači – igračka Hrvatske demokratske zajednice Grada Vinkovaca i županije Vukovarsko-srijemske. Prelazak iz prve u treću nogometnu ligu kluba koji je jedno vrijeme i u iznimno jakoj ligi bivše Jugoslavije predstavljao respektabilnu ekipu može se ocijeniti samo jednom riječju – katastrofa! Nakon takvog debakla uvijek nastupi vrijeme svođenja računa, odgovornosti i traženje puta za povratak na stare pozicije. Bez jasnog pogleda na karakter i veličinu problema neće se moći naći rješenja za dogledni oporavak jednog od simbola Grada na Bosutu.

 

No, je li se krenulo tim putem? Je li odgovorni u klubu i Vinkovcima imaju hrabrosti izaći pred javnost i objasniti probleme i njihove uzroke? Sudeći prema posljednjim izjavama predstavnika većinskog vlasnika (Grad Vinkovci) – gradonačelnika Ivana Bosančića i predsjednika Uprave Cibalie Josipa Kuterovca izgleda da nemaju. Naime, Cibalia zbog financijskih dugovanja nije dobila licencu niti za drugu nogometnu ligu, a javnost još nije saznala kolika je veličina duga. Ili ni sami ne znaju koliko su dužni, ili to zasad iz još nepoznatih razloga kriju. Također ne daju naslutiti kako će Cibaliu otrgnuti od zagrljaja HDZ-a. U proteklim lokalnim izbornim ciklusima, od osamostaljenja Hrvatske, Cibalia je uvijek vjerno davala podršku dugogodišnjem visokopozicioniranom nogometnom funkcionaru Boži Galiću, do 2017. godine članu Izvršnog odbora HNS-a i gradonačelniku Vinkovaca u pet mandata Mladenu Karliću. Zanimljivo je kako se nijedan od spomenute dvojice nije oglasio u javnosti, nego izjave daje novi gradonačelnika Ivan Bosančić kojemu je Cibalia naslijeđeno stanje i još jedan kostur iz ormara.

 

Upravo bi Božo Galić i Mladen Karlić trebali dati odgovore na ozbiljna i teška pitanja kako bi kao najodgovorniji objasnili funkcioniranje Kluba za vrijeme dok su oni bili „glavni“ u njemu:

1) Financiranje kluba – zašto se javnosti i dalje transparentno ne predstave svi detalji financiranja kluba. Ako je NK Osijek mudro doveo mađarske investitore i napravio ogroman rezultatski iskorak, zašto slično nije mogla i Cibalia?

2) Rad s omladinskim kategorijama – škola nogometa Mravunac-Fegeli bilježila je proteklih sezona dosta dobre rezultate (unatoč otežanim uvjetima rada s tendencijom pogoršanja), a izbacila je niz vrlo kvalitetnih igrača (neki su postali i reprezentativci) kao što su: Dario Župarić, Matej Mitrović, Andrej Kerić, Tomislav Mazalović, Jakov Puljić itd. Očigledna zapuštenost škole je posljedica nestručnog i nekvalitetnog rada koja je dovela sve omladinske kategorije Cibalie u niže rangove natjecanja. Cibalia je klub ranga Slaven Belupa i Intera iz Zaprešića koji ostvaraju vrlo solidno poslovanje dobrim „skautingom“ i radom s omladinskim kategorijama, a zatim i (za naše uvjete) ostvaruju dosta dobre transfere. Dario Župarić je iz Cibalije u Pescaru u ljeto 2013. prešao za čak 700.000 eura, a Cibalia je prethodnu sezone (2102./2013.) ispala u 2. ligu. Iz svega se nameće očita netransparentnost poslovanja koju bi svakako trebalo istražiti i javno obznaniti.

3) Problem glavnih trenera – veliko pitanje nameće se u problematici glavnih trenera. Kako je Cibalia od najiskusnijeg trenera u povijesti HNL-a (Stanko Mršić – vodio najviše utakmica u povijesti HNL-a), dvojice najperspektivnijih i najtalentiranijih (Samir Toplak i Željko Kopić), preko međunarodno priznatog trenera Petera Paculta (nije dobio pravu prigodu), koji je sa sobom doveo niz agencijskih igrača uz stvaranje naznaka pozitivnijeg ozračja u klubu, došla do Mladena Bartolovića (odličan igrač, nedokazan trener, spasio ih prošle sezone od ispadanja) i Mladena Rupnika (nedokazanog niželigaškog trenera s jednim izletom u vođenju prvoligaške momčadi u kojoj je dobio otkaz 2013. godine)? Jesu li posrijedi katastrofalne ili zlonamjerne pogreške rukovodstva kluba ili su posljedice dugogodišnjeg nejasnog financijskog poslovanja kluba?

4) Šutnja vodstva kluba – osim šturog priopćenja predsjednika Josipa Kuterovca od 25. svibnja 2018. (u kojoj poziva sve na odgovornost i postavljanje kluba na zdrave temelje) i gradonačelnika Ivana Bosančića od 5. svibnja, vlada potpuna silenzio stampa koja  uistinu stvara jedno jezivo ozračje nebrige, nemara, besperspektivnosti i postavlja sumnju u nadolazeću još veću katastrofu kluba.

5) Umiješanost političkih struktura – može li se u konačnici postaviti pitanje jesu li lokalne političke strukture (od župana, gradonačelnika, funkcionera HNS-a) i silnih HDZ-ovih figura koje su se izmjenjivale u vrhu kluba proteklih 20-ak godina jedine odgovorne za ovu kataklizmu nekad solidnog i relativno uglednog prvoligaša. Njihovo neznanje, nemar, nebriga, nepotizam i potpuna beskrupuloznost jasno se pokazuju i u ovom trenutku kada nemaju nimalo hrabrosti prihvatiti odgovornost za ono što je očito posljedica totalitarnog režima koji upravlja klubom i pogoduje samo izvjesnim lokalnim moćnicima iz dobro nam poznatih vinkovačkih dinastija.

Pitanja je mnogo, a za odgovore i preuzimanje odgovornosti je došlo krajnje vrijeme jer bi Cibalia sljedeću godinu trebala proslaviti 100-godišnjicu postojanja u 3. HNL u nikad lošijem ozračju, pred financijskim i poslovnim kolapsom, a o kvaliteti igračkog kadra i budućnosti bez kvalitetnog omladinskog pogona bolje je i ne govoriti.

Međutim, varaju se svi oni koji misle da je odgovornost samo na nekoliko najistaknutijih osoba koje se „vedrile i oblačile“ Cibaliom prethodnih godina. One su svakako najodgovornije, ali krivaca je u Vinkovcima više tisuća. Krivi su svi oni koji su sa snishodljivošću promatrali kako netalentirana djeca Vinkovačkih „uglednika“ imaju prednost u mladim selekcijama kluba, a talentirana djeca „neuglednika“ moraju biti 150 % bolja da uđu u prvu momčad, kako lokalni menađerčići mešetare s igračima, kako se upravlja s poslovnim prostorima na stadionu, kako se Cibalia koristi u političkim kampanjama, kako se odbijaju potencijalni investitori, kako se supruge vode na službena putovanja i još mnogo, mnogo toga… Nažalost, snishodljivost i oportunizam mnogih u Vinkovcima su doveli Cibaliu tu gdje jeste.

Gradska organizacija

SDP-a Vinkovci


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.