Zalijepljeni plakati „LUSTRACIJOM DO SLOBODE“ na zgradu Gradske organizacije SDP-a Vinkovci

Slika 1Izgleda da se Gradska organizacija SDP-a Vinkovci sa svojim priopćenjem od prije nekoliko dana u kojem se zapitala „je li u HDZ-u prije najavljene lustracije počelo pokrštavanje“, najviše zamjerila pobornicima lustracije, te su isti, noćas oblijepili ulazna vrata stranačkih prostorija s više plakata na kojima je iznad slike na kojoj noga u crnoj čizmi gazi čovjeka koji u ruci drži zastavu bivše države Jugoslavije natpis „LUSTRACIJOM DO SLOBODE“ što ovom prilikom najoštrije osuđujemo!

U svome je prethodnom priopćenju GO SDP-a Vinkovci ukazala na političku manipulaciju HDZ-a Vinkovaca i njihova člana Vladimira Ćirića, koji je, dok je bilo potrebe za ispunjavanjem zakonske norme o barem jednom pripadniku srpske nacionalne manjine u Gradskom vijeću Vinkovaca izjašnjavao Srbinom, a sada se odlučio prekvalificirati u Hrvata. O kakvoj se osobi radi najbolje govori njegov odgovor na naše priopćenje koje je objavio portal Index.hr.

Samo se moramo osvrnuti na dvije, u odgovoru izrečene teze:

Prva je kako SDP broji krvna zrnca. U slučaju Vladimira Ćirića, SDP kao politička stranka i svi građani Vinkovaca se imaju pravo zapitati što je on? Jer Vladimir Ćirić je manipulacijom s vlastitom nacionalnošću oprihodovao najmanje 162.000 kuna, a to su novci Proračuna grada Vinkovaca, dakle novci svih nas koji živimo u Vinkovcima. Za novce koji nam pripadaju, koje svi građani uplaćuju u Gradski proračun, imamo se pravo zapitati kako ih je netko zaradio. Taj iznos novca se dobije kada se izračunaju vijećničke naknade koje je dobio Vladimir Ćirić za razdoblje kada je jedini, ispred HDZ-a, držao zakonsku kvotu vijećnika srpske nacionalnosti u Gradskom vijeću Vinkovaca. Ako je Vladimir Ćirić, imalo moralan u mjeri u kojoj se predstavio, SDP očekuje da vrati 162.000 kuna u Gradski proračun i ispriča se građanima što je on bio „lažnjak“, tj. Hrvat koji se predstavljao za Srbina, kako bi ga HDZ stavljao na svoju Izbornu listu i to četiri puta! Za informaciju javnosti, niti jedan drugi hadezeovac Vinkovaca nije toliko puta bio u Gradskom vijeću Vinkovaca, a HDZ u Vinkovcima ima više od 3.000 članova. Ako se u takvoj političkoj konkurenciji Vladimir Ćirić na prvo mjesto probio ljudskim kvalitetama, a ne manipuliranjem nacionalnom pripadnošću, možemo se samo zapitati kako takav kvalitetan čovjek nije barem prvi čovjek Ujedinjenih naroda.

Vladimir Ćirić u svome odgovoru na krajnje neprimjeren način opisuje situaciju u kojoj SDP na jednoj listi izbora za Vijeća mjesnih odbora ima oca koji se izjasnio Srbinom i kćerku koja se izjasnila Hrvaticom. Pa gospodine Vladimire Ćiriću, zar ne znate da se u situacijama od kojih je jedan roditelj Hrvat, a drugi Srbin, ili Hrvat ili Mađar, djeca obično izjašnjavaju nacionalnom pripadnošću jednog od roditelja, npr. Hrvat, Srbin, Mađar. To što ste vi na taj način prozvali naše kandidate za vijećnike se zove brojanje krvnih zrnaca! Ako nekada član SDP bude manipulirao sa svojom nacionalnom pripadnošću, kao što to Vi radite sve ove godine, kako bi ostvario političke beneficije – slobodno nas prozovite. Znate i sami da nećete ni morati, jer u našoj stranci nema takvih ljudi.

Da se vratimo na one koji lijepe plakate na naše stranačke prostorije. Pretpostavljamo kako se lustracija odnosi na bivše članove Saveza komunista. SDP-u Grada Vinkovaca je samo žao što do lustracije u Vinkovcima nije došlo i prije, tada više od polovine rukovodstva HDZ-a u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji ne bi moglo obnašati svoje dužnosti, a njih napominjemo jer su naši najveći politički suparnici u Vinkovcima. Za razliku od njih u rukovodstvu SDP-a Vinkovaca nema niti jedan pripadnik bivšeg Saveza komunista, ali i da ima, mi to ne smatramo grijehom, jer ne mislimo uzrokovati podjele u hrvatskom narodu kako HDZ temelji svoju svakodnevnu komunikaciju s javnošću i pravi popise tko je za Hrvatsku, a tko je protiv Hrvatske radikalizirajući hrvatske podjele.

Još jednom napominjemo da se ne zaboravi: od 298.000 članova Saveza komunista Hrvatske 1991. godine, 46.000 članova Saveza komunista ostaje u SDP-u, a 97.000 članova Saveza komunista prelazi u HDZ! Pa i sadašnji aktualni župan i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a, Božo Galić iz Vinkovaca, je do 1991. godine bio član Općinskog komiteta Saveza komunista Hrvatske u Vinkovcima. Eto, ako bude lustracije, biti će i novih izbora, samo nama iz SDP-a nije jasno kako će u Vukovarsko-srijemskoj županiji doći „do slobode“ i ako Božo Galić više ne bude župan? Molimo od autora plakata više informacija.


2 comments to Zalijepljeni plakati „LUSTRACIJOM DO SLOBODE“ na zgradu Gradske organizacije SDP-a Vinkovci

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.