Vinkovci na vrhu najnesigurnijih gradova

Prema analizi broja počinjenih kaznenih dijela u 2009. godini (izvor: časopis Zaštita) uz Pulu i Slavonski Brod, Vinkovci zauzimaju sam vrh! “Zahvaljujući” činjenici kako je u gradu bilo najviše smrtno stradalih i ozlijeđenih u prometu, zauzeli su treće mjesto.

Kako se nadalje u časopisu navodi, grad Vinkovci, koji je u 11 godina (od 1998. do 2008.) bio tek na 6. mjestu po broju prometnih žrtava, u 2009. zasjeo je na prvo mjesto (stopa od 8,63). Štoviše, Vinkovci imaju najveću stopu prometnih žrtava i u 2008. i 2007. godini.

Što zapravo svi ovi podaci pokazuju? Dario Šebalj, potpredsjednik FM SDP-a Vinkovci smatra da to jednostavno daje lošu sliku grada u javnosti. «Pa kako onda da građani budu zadovoljni životom u Vinkovcima nakon ovakvih statistika? Nešto se u gradu hitno treba mijenjati! Vinkovci imaju potencijala da drugim stvarima zasjednu na čelna mjesta nekih statistika i istraživanja, ali nikako na ovakav način.

Što je onda glavni uzrok ovakvih katastrofalnih rezultata? Odgovor leži u načinu na koji radi vinkovačka policija, jer očito ne radi dovoljno dobro. Prometnih nesreća bi bilo sigurno manje da je više policije na ulicama, da su češće u ophodnji, te da se služe represivnim mjerama. To se naročito odnosi za dane vikenda – petkom i subotom kada je najviše mladih na ulici i to najčešće pod utjecajem alkohola koji takvi sjedaju za volan te precjenjuju svoje mogućnosti. Također, velika su opasnost i alkoholizirani pješaci  koje samo trenutak nepažnje i gubitak ravnoteže može dovesti u blizinu kolnika i onu najgoru situaciju. Drugi veliki problem je i nedovoljno dobra prometna infrastruktura. Loša preglednost na pojedinim raskrižjima, manjak kružnih tokova koji bi povećali protočnost prometa i smanjili mogućnost nesreće, te slaba prometna signalizacija dosta utječu na broj prometnih nesreća u gradu.

Građani se moraju osjećati sigurno u vlastitom gradu! A policija je jedan od važnijih činitelja sigurnosti gradova, kako po pitanju prometa, tako i po pitanju kriminala. Osiguranjem veće sigurnosti i kvalitete života ćemo potaknuti mlade da ostanu živjeti u gradu, a privući ljude iz drugih gradova. U jednom od najnesigurnijih gradova ljudi ne žele živjeti! Zato nešto pod hitno treba promijeniti i gradonačelnik bi trebao biti svjestan da konačno u druge i pametnije stvari treba investirati. Ne treba se previše baviti problematikom koja nema previše učinka, kao što je npr. izgradnja bazena koja nije neophodna u vrijeme recesije, ceste u manjim ulicama, a pogotovo one u rubnim dijelovima grada, mogu još neko vrijeme ostati neasfaltirane, ali kad je sigurnost u gradu u pitanju, recesije ne smije biti. Novac poreznih obveznika se konačno treba pametno trošiti!» zaključuje Šebalj!

31. ožujka u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu održat će se konferencija “Sigurnost gradova 2010.“. Namijenjena je gradonačelnicima, dogradonačelnicima i voditeljima poslova sigurnosti u gradovima, lokalnoj upravi i samoupravi, županima, dožupanima i voditeljima poslova sigurnosti u županijama, upravama gospodarskih subjekata koji su od posebnog interesa za sigurnost i obranu Republike Hrvatske, ali i svim ostalim sudionicima hrvatske industrije sigurnosti, uključujući i javni i privatni sektor – policiju, vojsku, menadžere sigurnosti, privatne zaštitarske tvrtke.

Gordana Kobac, predsjednica FM SDP-a Vinkovci, poručuje sljedeće: «Ovom prilikom savjetujemo našem gradonačelniku, Mladenu Karliću, da svakako prisustvuje konferenciji za sigurnost gradova, te da pokupi malo iskustva od drugih gradonačelnika. Iz priložene statistike očito je da u ovih 13 godina koliko vodi grad Vinkovce, nije naučio kako dobro upravljati gradom, jer ga je učinio samo još više nepoželjnijim mjestom za život. Pored toga što nemamo sveučilište i visokoobrazovne ustanove, pored izuzetno visoke stope nezaposlenosti mladih u gradu, Vinkovci su postali i jedan od nesigurnijih gradova za život. Pitamo se samo čime gradonačelnik planira zadržati mlade građane da ostanu živjeti u gradu?!?»


1 comment to Vinkovci na vrhu najnesigurnijih gradova

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.