Vinkovački SDP biciklijadom obilježio Europski tjedan kretanja

Slika 1Dana 19. rujna 2015. održana je treća biciklijada u organizaciji Gradske organizacije SDP-a Vinkovci, odnosno Savjeta za ekologiju i održivi razvoj i Foruma mladih SDP-a, simboličnog naziva „Parkovi na području Grada Vinkovaca“. Biciklijada se kao i do sada održava povodom Europskog tjedna mobilnosti (European mobility week) koji se ove godine obilježava od 16. do 22. rujna, a promovira kretanje i zdrav život svakog pojedinca. Tjedan mobilnosti je u skladu s „Akcijskim planom za urbanu mobilnost“ koji je prihvatila Europska komisija i Gradska organizacija SDP-a Vinkovci već treću godinu za redom svojim aktivnostima podupire i implementira akcijski plan Europske komisije u Grad Vinkovce.

Biciklijadi su prisustvovali vijećnici Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije Davor Benić i Tomislav Dujmić i predsjednica Foruma mladih Gradske organizacije SDP-a Vinkovci Dubravka Keser.

Biciklistička ruta koju su sudionici prošli osmišljena je na način da prolazi kroz najvažnije parkove Grada Vinkovaca kao što su: park Lenije, park kod crkve sv. Ilije na Meraji, park kod kolodvora, park na trgu Josipa Runjanina, park kod Gradskog kazališta, park u Radićevom bloku, šetalište Dionizija Švagelja i park šuma Kanovci.

Cilj biciklijade je potaknuti svijest i aktivnost građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim time i poboljšanje kvalitete života građana europskih gradova. Važno je ukazati na utjecaje koje promet ima na okoliš, osobito u smislu emisija koje potiču klimatske promjene.

Zadnjih godina građani Grada Vinkovaca sve više koriste bicikl za odlazak na posao i u školu. Osnovni problem prijevoza biciklom je nedostatak biciklističkih staza na području grada.

Nedostatak staza bi se riješio odlukom lokalne uprave na prenamjenu površina namijenjenih automobilima u korist biciklista. Na taj način bi biciklisti bili zaštićeni u prometu te bi se više građana koristilo ovim prometnim sredstvom u svrhu odlaska na posao, u školu i rekreativno.

Biciklijada je pozitivno popraćena od strane građana koji su nam se u velikom broju odazvali i pridružili u obilasku parkova Grada Vinkovaca i pokazali da je bicikl vrlo važno alternativno prometno sredstvo kojim se ne zagađuje okoliš.

Slika 2


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.