Tribina “Zašto u EU?”

Povodom referenduma o pristupanju Hrvatske EU, Savjet za EU i regionalnu suradnju SDP-a Vukovarsko-srijemske županije sinoć je održao tribinu o značenju pristupanja Hrvatske ovoj integraciji. Ispred Savjeta govorili su Mario Paljušaj, predsjednik navedenog Savjeta i Nikolina Lukac kao tajnica Savjeta.

Između ostalog, najviše je bilo riječi o svim koristima koje EU donosi za Hrvatsku, ali posebno za našu Županiju i grad Vinkovce. Posebno je to bitno jer je naš kraj u velikoj mjeri poljoprivredni, a EU najviše sredstava ulaže u poljoprivredu. Također je istaknuto kako zakonska regulativa EU donosi mnoštvo drugih poboljšanja, poput bolje zaštite radničkih prava, te je članstvo poticaj za daljnji politički i ekonomski razvoj Republike Hrvatske.

Mario Paljušaj je istaknuo kako EU sama po sebi ne donosi rješenja problema u kojima se Vinkovci i Hrvatska nalaze, ali pruža neke nove mogućnosti koje do sada nismo imali, a najveća mogućnost je ravnopravna suradnja sa ostalim zemljama Europe te sudjelovanje u donošenju odluka i propisa. Ulazak u EU je povijesni trenutak te si Hrvatska ne smije dopustiti ostanak izvan ujedinjene Europe, naglasio je Paljušaj.  Kao ključni argument pristupanja EU, Nikolina Lukac je navela kako EU broji 27 zemalja od kojih do sada niti jedna zemlja nije istupila, mada na to ima pravo, a udružile su se upravo radi učvršćivanja mira, promicanja demokratskih vrijednosti, te socijalnog i gospodarskog napretka.

Važno je naglasiti kako je ova tribina izazvala veliki interes javnosti, tako da je pored velikog broja prisutnih, bilo i mnoštvo vrlo interesantnih pitanja, vezanih za gotovo sve aspekte funkcioniranja Hrvatske u EU.


Komentari nisu dozvoljeni

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.