Tko to tamo lovi u mutnome ili aktualne antirecesijske mjere na vinkovački, „Zna se“, način?

Karlic_Pezerovic_img
U srijedu, 27. kolovoza 2014. godine, uoči same sjednice i pod točkom 1. same 13. sjednice Gradskog vijeća grada Vinkovaca, gradonačelnik dr. Mladen Karlić obznanio je i kritički se osvrnuo na učinke mini-porezne reforme koju kani provesti aktualna Vlada po proračun grada Vinkovaca i njegove korisnike, zamjerajući Vladi da provodi populističke mjere koji će u stvarnosti smanjiti sredstva za socijalne programe u gradu Vinkovcima, te pokoji „razvojni“. Na istoj sjednici Gradskog vijeća, pod točkom 12. Dnevnog reda, po prijedlogu izvršno-političkog vodstva grada Vinkovaca, HDZ-ova većina donijela je „Odluku o izmjeni Odluke o određivanju naknade vijećnicima i drugim izabranim osobama“, temeljem koje su potpredsjednicima Gradskog vijeća gotovo dvostruko povećane naknade, tako da od sada iznose 5.225,00 HRK brutto. Od 13. srpnja 2011. godine do 27. kolovoza 2014. godine naknada za rad potpredsjednicima iznosila je 1.600,00 HRK netto. 13. srpnja 2011. godine Gradsko vijeće je smanjilo vijećnicima i potpredsjednicima iznos naknade, kao tada početnu antirecesijsku mjeru, za 10%.

Prema službenim i protokoliranim izvješćima – Zapisnicima koji se vode u Tajništvu grada Vinkovaca, od konstituiranja ovog Gradskog vijeća, VI saziva, 11. lipnja 2013. godine do zadnje sjednice Gradskog vijeća održane 27. kolovoza 2014. godine, ukupno je održano 15 sjednica Gradskog vijeća, od kojih 13 (trinaest) radnih i dvije svečane, uz dana proslave Zaštitnika grada Vinkovaca, sv. Ilije. U radnom dijelu tih sjednica obređeno je 151 točaka usvojenih dnevnih redova unutar, kako govore verificirani podatci Tajništva grada Vinkovaca, 56 sati i 25 minuta, koliko je ukupno trajalo ovih 13 radnih sjednica. Iskazujući manjim mjerama to iznosi 3.385 minuta, odnosno 203.100 sekundi! Statistički promatramo, mjesečno se održavala po jedna sjednica Gradskog vijeća u prosječnom trajanju od 4 sata i 20 minuta, odnosno 260 minuta, odnosno 15.600 sekundi! Za ovu prosječnu mjesečnu nazočnost na sjednici Gradskog vijeća, svaki je od potpredsjednika do sada dobivao efektivni naknadu od 1.600,00 HRK netto, odnosno 369,50 HRK po satu! Prema tonski zabilježenim, neverificiranim zapisima, tijekom dosadašnjih 13 sjednica Gradskog vijeća grada Vinkovaca jedan je potpredsjednik djelatno i efektivno sudjelovao u operativnom radu Vijeća raspravom u trajanju od 54 sekunde, a drugi je bio nešto govorljiviji s 93 sekunde. Da bi ih se stimuliralo valjda, izvršno-političko vodstvo grada Vinkovaca im je odredilo dvostruko veću naknadu od 1. rujna 2014. godine, tako da bi im se satnica nazočnosti na sjednicama Gradskog vijeća grada Vinkovaca popela na preko 700,00 HRK, recesiji uprkos!

Netom je jedna medijska kuća u Hrvatskoj objavila popis stotinu najvećih mjesečnih plaća isplaćenih u javnom sektoru u proteklom mjesecu. Na listi su najzastupljeniji liječnici, a „vodi“ jedan liječnik, kirurg specijalista za transplantaciju, s 30.000,00 HRK netto plaće. Taj je vrhunski stručnjak, koji je (zasada) otklonio mogućnost odlaska na rad u neke zemlje EU-e za peterostruko veću plaću, radio što redovno, što prekovremeno, preko 300 sati toga mjeseca i obavio osam transplantacija, vjerojatno spasivši toliko ljudskih života! Njegova je dakle, satnica, kao najbolje plaćenog zaposlenika u javnom sektoru, iznosila nešto ispod 100,00 HRK!

Usporedba ovih dviju veličina – satnice potpredsjednika Gradskog vijeća grada Vinkovaca i vrhunskog kirurga – sasvim jasno ukazuje da o njoj svoj sud trebaju dati porezni obveznici, odnosno konkretno građani grada Vinkovaca. Ako u pitanju nisu dosta prizemni politički razlozi, a to je politička trgovina. Naime, izvjesno je da se aktualna većina u sastavu Gradskog vijeća grada Vinkovaca svela na minimum, pa bi je trebalo pravodobno na ovakav način „osnažiti“.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.