Svjetski dan zdravlja

WHDdoitforlife5Svjetski dan zdravlja (World Health Day) obilježava se svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization). Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine dan 7. travanj određen je kao Svjetski dan zdravlja i počeo se slaviti od 1950. godine.

Obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja želi se na globalnoj razini obavijestiti širu društvenu zajednicu i naglasiti važnost određenog zdravstvenog problema. Svjetski dan zdravlja ujedno je i prigoda za dodatnu promociju zdravlja organiziranjem raznih događaja i javno-zdravstvenih akcija na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini kojima je svrha očuvanje zdravlja i sprječavanje bolesti. Svake godine Svjetski dan zdravlja posvećen je određenoj zdravstvenoj temi s odabranim sloganom.

Odabirom ovogodišnje teme – sigurnost hrane – WHO želi podići svijest o ovom javnozdravstvenom pitanju globalnog značaja te ukazati na važnost i ulogu svih sudionika u prehrambenom lancu, od uzgajivača, prerađivača, proizvođača do prodavača i potrošača te državnih institucija u sustavu sigurnosti hrane i akademske zajednice.

Hrvatska agencija za hranu (HAH), kao institucija koja obavlja znanstvene i stručne poslove iz područja sigurnosti hrane i hrane za životinje te je nacionalna referentna točka za procjenu rizika u području sigurnosti hrane sudjeluje u različitim aktivnostima koje su predviđene ovogodišnjim programom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. HAH će kroz brošuru Sigurnost hrane u mome domu dati savjete građanima kako pravilnim rukovanjem hranom mogu znatno smanjiti rizik za svoje zdravlje.

Centralno obilježavanje Svjetskog dana zdravlja započinje sa Zdravim doručkom  u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu, a nastavlja se skupom u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar. Tom prilikom će predstavnici institucija iz sustava sigurnosti hrane u Republici Hrvatskoj iznijeti stavove i izazove iz svog djelokruga, što će poslužiti kao temelj za raspravu o odgovornostima pojedinih sudionika, s posebnim osvrtom na ulogu akademske zajednice u sigurnosti hrane.

Forum mladih SDP-a Vinkovci se ovom prilikom pridružuje porukama od globalnog značaja o važnosti prehrane i sigurnosti hrane te upućuje sve čitatelje na letak Hrvatske agencije za hranu u kojem su opisani „Pet ključeva za sigurniju hranu“ (http://www.hah.hr/pdf/5kljuceva.pdf) koji će svakako osigurati sigurniji i zdraviji život svakog pojedinca.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.