Svjetski dan zaštite šuma

Bukovo-Jelova_Suma-500Obilježavanje Svjetskog dana zaštite šuma započelo je 1971. godine kada je na inicijativu Europske poljoprivredne konfederacije odlučeno da se prvi dani proljeća slavi kao Svjetski dan šuma. Ideju je podržala i UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) smatrajući kako će ta manifestacija doprinijeti povećanju svijesti o važnosti i očuvanju šuma. Tako se više od četrdesetak godina diljem svijeta 21. ožujka slave šume i njihov doprinos cjelokupnoj ljudskoj zajednici.
Šume, kao dobra od interesa za Republiku Hrvatsku imaju njezinu osobitu zaštitu. Hrvatske šume d.o.o. koje gospodare i upravljaju šumama brinu se kako bi se što bolje očuvalo to najveće državno blago.

Šume su neprocjenjivo i nezamjenjivo bogatstvo. Njihova je uloga ključna u opstanku svih organizama na našem planetu. Puno puta smo čuli da su šume „pluća svijeta“ jer proizvode kisik koji udišemo procesom fotosinteze koji omogućuje život. Istovremeno, u tom procesu drveće koristi ugljikov dioksid. Veliki broj znanstvenika smatra da nakupljanje ugljikova dioksida u atmosferi dovodi do porasta prosječnih godišnjih temperatura i klimatskih promjena poznatih pod nazivom globalno zatopljenje.

Loše gospodarenje šumama, požari, poplave, poremećena ravnoteža i hranidbeni odnosi smanjuju površine prekrivene šumama, što povećava emisiju ugljikova dioksida od 12 do 18% , a to je jedan od glavnih uzroka klimatskih promjena, jednog od najvećih izazova današnjice s kojim se suočavamo.

Šume također pružaju alternativni izvor energije koji ima velikih mogućnosti da zamijeni energije iz fosilnih goriva. Biomasa iz šuma najvažniji je obnovljivi izvor energije u Europi; drvo čini gotovo onoliko energije koliko energija vode, vjetra, Sunca, geotermalna energija i druge biomase zajedno.

Općekorisne funkcije šuma jesu i zaštita tla od erozije, klizanje tla, odnošenja tla vjetrom i bujicama, utjecaj na plodnost tla, što utječe i na poljoprivrednu proizvodnju te na ljepotu krajolika, odmor, rekreaciju, razvitak turizma i lova.

Šume su vrlo složen i bogat ekološki sustav koji čuva 80% biološke raznolikosti na Zemlji, pružaju utočište i hranu brojnim životinjskim i biljnim vrstama.

Hrvatska je zemlja koja obiluje bogatstvom šuma. Čak 95% teritorija čine prirodne šume koje predstavljaju izuzetnu vrijednost i rijetkost u svjetskim razmjerima. Više od 30% šuma u Hrvatskoj smatra se izvrsnim.

Savjet za ekologiju, komunalni i održivi razvoj ovim putem želi pozvati građane grada Vinkovaca da svatko posadi po jedno stablo i na taj način zajedno probudimo svijest kod ljudi o vrijednosti šuma i važnosti njihova očuvanja.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.