SVJETSKI DAN VODA 2014. “Voda i energija“

Screenshot_1Ovogodišnji Svjetski dan voda obilježava se pod motom „Voda i energija“ s ciljem pokazivanja pozitivnih aspekata te veze, te načina na koji se ona može bolje i djelotvornije iskoristiti suradnjom svih zainteresiranih strana, a to smo – zapravo – svi mi, jer svi trebamo i vodu i energiju!

Međunarodni Svjetski dan voda svake se godine obilježava 22. ožujka kako bi se skrenula pozornost na važnost slatkih voda i podržalo održivo upravljanje slatkovodnim resursima.

Na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju (UNCED) 1992. godine predložen je međunarodni dan proslave slatkih voda. Opća skupština Ujedinjenih naroda na taj je prijedlog odgovorila određivanjem 22. ožujka 1993. kao prvog Svjetskog dana voda. Svake godine Svjetski dan voda naglašava određeni aspekt slatkih voda.

Voda i energija su usko povezane i ovisne jedna o drugoj. Taj odnos leži u središtu onoga što je poznato kao „sveza voda-energija“.

Sve veća potražnja za ograničenim zalihama vode stavlja sve veći pritisak na proizvođače energije s intenzivnim korištenjem vode da pronađu alternativne pristupe, osobito na područjima gdje se energija nadmeće s ostalim velikim potrošačima vode (poljoprivreda, prerađivačka industrija, usluge vodoopskrbe i odvodnje za gradove) i gdje se korištenja vode mogu ograničiti na održavanje zdravih ekosustava. Nesigurnosti vezane uz rast i razvoj proizvodnje energije na svjetskoj razini (npr. kroz rast neuobičajenih izvora plina i nafte ili biogoriva) mogu dovesti do znatnih rizika za vodne resurse i ostale korisnike.

Na svjetski dan voda podsjeća se i koliko je važna kvaliteta vode koju pijemo i koristimo u svakodnevnom životu. Kako bi znali koristimo li zdravstveno ispravnu vodu ona se analizira u laboratorijima diljem svijeta. Preduvjet pouzdanosti ispitivanja voda su osposobljeni laboratoriji koji rade sukladno normi ISO/IEC 17025.

Hrvatska ima velike količine pitkih voda, stoga je na 5. mjestu u Europi po obnovljivim zalihama vode.

 


3 comments to SVJETSKI DAN VODA 2014. “Voda i energija“

  • lena 08

    A što reći, lagani kraj prema jedno 15%do13% do euro izbora, to je realnost današnjeg vodstva SDpea,da panika se već osjeti, a nemoć je na svakom koraku, možeš je rezati ko maglu .Danas će VTV ili HDZ televizija u svojoj emisiji “istina” ili već kako se zovu imati referendumsko pitanje :Dali ste zadovoljni novim cro demoskopom,a onda će ljuti hdzeovci trošiti lovu na automatu,ajde bogić

  • pošteni sdp

    BITNO DA STE POSKUPILI VODU GULIKOŽE LINIĆEVE ,A NEĆE TE JOŠ DUGO IZBORI SU PRED VRATIMA AKO DOBIJETE 10 % BITI ĆE MILA MAJKA,NADAM SE DA ČITATE TE KOMENTARE SDPEOVCI ,RASTANAK SE PRIMAKAO SA VLASTI ,JEDINO ŠTO STE NAPRAVILI JE DA STE DIGLI SVE POREZE PLIN ,STRUJU ,VODU , A VAŠE POŠTENJE VIDI SE, ČITAJTE PORTALE DOLIJALA LIJA KUMA,KRAJ SE BLIŽI

  • katica

    Gospodine Rimac!!!! Što je sa Vodoprivredom??? žašto nije ništa pokrenuto??dali je bilo kriminalnih radnji ??što je napokon sa tim slučajem??mmolim očitovanje jer ovo šamaranje sdpea mora prestat!!današ će naša televizija Vinkovačka puštat sline od sreće.Ako je bilo kriminala Napokon se očituje gospodine Rimac il prepustite mlađim i sposobnijim ljudima vođenje Vinkovačkog sdpea.pozdrav ljuta glasačica sdpea

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.