Svjetski dan šuma

SDP I HSU OBILJEŽILI SVJETSKI DAN ŠUMA:

 „Šume su bogatstvo naše županije i grada“

Obilježavajući Svjetski dana šuma, Ekološki forum GO SDP Vinkovci u suradnji sa koalicijskim partnerom, HSU-om, podijelio je u subotu, 23.ožujka 2013.godine, na vinkovačkoj gradskoj tržnici građanima Vinkovaca preko 300 sadnica hrasta lužnjaka. Kako bi se na taj dan podsjetili na važnost šuma i njihove zaštite akcija je organizirana pod sloganom „Posadite jedno stablo godišnje“. Osim članova Foruma, u njoj su sudjelovali i saborski zastupnik Damir Rimac, kandidat za gradonačelnika grada Vinkovaca, Anica Birač, kandidatkinja za županicu Vukovarsko-srijemske županije, te Josip Vidosavljević i Marinko Lukenda,  predsjednik HSU.

Općekorisne funkcije šuma su od vitalnog značaja za egzistenciju i život ljudi uopće i ne mogu se nadoknaditi nikakvim tehničkim sredstvima, pa bi stoga ovaj datum trebao zauzimati posebno mjesto u kalendaru svakog stanovnika na svijetu, istaknuo je predsjednik Ekološkog foruma GO SDP-a Vinkovci“, Berislav Parat.

Šume su nekad prekrivale gotovo dvije trećine kopna, a danas su drastično smanjene uslijed pretjerane sječe, klimatskih promjena do kojih dolazi zbog pretjeranog ispuštanja plinova sa učinkom staklenika u atmosferu,  požara, onečišćenog zraka, tla i vode. Zbog svega toga šumama je danas potrebna čovjekova zaštita, koja se provodi kroz primjereno gospodarenje, zaštitu šume od štetočina i požara, zaštitu šumskog tla i stabala te druge preventive mjere. Zaštitom šuma jačamo općekorisne funkcije šuma koje se odražavaju u zaštiti zemljišta od erozije, bujica, poplava, utjecaju na vodni režim, klimu, stvaranju kisika i pročišćavanju atmosfere –  te utjecaju na ljepotu krajolika, stvaranju povoljnih uvjeta za odmor i rekreaciju, te za razvitak turizma.

Ovu hvalevrijednu akciju podržao je i kandidat za gradonačelnika Damir Rimac naglasivši kako unatoč brojnim problemima i zadaćama koje ga čekaju, zadaća koalicije SDP-HSU svakako je i briga o okolišu, a u našim Vinkovcima, imamo neizmjerno bogatstvo šuma kao pluća života, te o tome moramo također voditi računa. „Osim poljoprivrede, šumarstvo, a uz njega i razvijena drva industrija, i to gotovih proizvoda, a ne samo poluprerađevina, temelj su razvoja gospodarstva našeg grada, županije i čitave države“, istaknuo je Rimac.

Šume su naše bogatstvo, njih ne treba samo rezati i prerađivati, već moramo voditi veliku brigu o pošumljavanju, šumskim površinama, i cijelom šumskom bogatstvu kakvo rijetko tko ima, ne samo na području Hrvatske, već i naše županije.“, složila se i Anica Birač.

Slike sa akcije možete vidjeti u našoj >> GALERIJI <<


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.