Svjetski dan šuma

ekoforum21. ožujka, na prvi dan proljeća se obilježava Svjetski dan zaštite šuma koji se obilježava  već  44. godinu za redom kada je na sjednici Generalne skupštine EU poljoprivredne konfederacije prihvaćena ta ideja.

Ovu ideju kasnije je podržala i UN organizacija za hranu i poljoprivredu /FAO/, vjerujući da obilježavanje ovog datuma može doprinijeti povećanju svijesti o potrebi očuvanja šuma i šumskih ekosistema.

Upravo ovaj dan je prilika da se podsjetimo na važnost šuma i njihove zaštite.  Naime, šume su nekad prekrivale gotovo dvije trećine kopna, a danas su drastično smanjene uslijed pretjerane sječe, klimatskih promjena do kojih dolazi zbog pretjeranog ispuštanja plinova sa učinkom staklenika u atmosferu,  požara, onečišćenog zraka, tla i vode. O značaju ove teme svjedoče i podaci UN prema kojima su se u posljednjih 15 godina šumske površine u svijetu smanjile za više od trostruke površine Njemačke. Prema procjenama stručnjaka, godišnje nestane oko 16.000.000 ha šuma na svijetu.

Gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika. Šume su danas ugrožene od lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr.
Zbog svega toga šumama je danas potrebna čovjekova zaštita, koja se provodi kroz primjereno gospodarenje, zaštitu šume od štetočina i požara, zaštitu šumskog tla i stabala te druge preventive mjere.

No unatoč svim faktorima od kojih je ugrožena, šuma je još uvijek tu, ali joj je potrebna čovjekova zaštita. Zaštitom šuma jačamo općekorisne funkcije šuma koje se odražavaju u zaštiti zemljišta od erozije, bujica, poplava, utjecaju na vodni režim, klimu, stvaranju kisika i pročišćavanju atmosfere –  te utjecaju na ljepotu krajolika, stvaranju povoljnih uvjeta za odmor i rekreaciju, te za razvitak turizma. Općekorisne funkcije šuma su od vitalnog značaja za egzistenciju i život ljudi uopće i ne mogu se nadoknaditi nikakvim tehničkim sredstvima, pa bi stoga ovaj datum trebao zauzimati posebno mjesto u kalendaru svakog čovjeka.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.