Svjetski dan pismenosti

8. rujan u svijetu se obilježava kao Svjetski dan pismenosti, kojeg je davne 1967. godine utemeljio Unesco. Cilj mu je upozoriti na problem nepismenosti, koji još postoji u većem dijelu svijeta.

U svijetu je oko 774 milijuna nepismenih osoba što čini oko 16,1% stanovništva starog 15 i više godina. Popisom stanovništva provedenim 1991. dobiven je broj od 3,0% nepismenih, koji se do 2001., kad je proveden posljednji popis stanovništva, gotovo prepolovio. Naime, prema tom popisu, u Hrvatskoj je registrirano ukupno 69 777 nepismenih osoba, što iznosi 1,8% stanovništva. Postotak nepismenih najveći je u ljudi iznad 60 godina starosti, koji čine 77,62% ukupnog broja nepismenih, dok je najmanji u onih između 10 i 34 godina starosti, koji čine 7,17% ukupnog broja nepismenih. U Hrvatskoj žene čine oko 82% nepismenih osoba.

Forum mladih SDP-a Vinkovci je jučer, 8. rujna 2010. godine održao akciju u Gradskom parku kojom je obilježio Svjetski dan pismenosti. Smatramo da je u današnjem vremenu nedopustivo da još postoje osobe koje su nepismene. U Hrvatskoj je stopa nepismenosti relativno mala, no ipak treba težiti njezinom još većem smanjenju. Sa pismenosti usko je vezano i obrazovanje, a pristup obrazovanju treba biti omogućen svima. Nažalost, zbog sve većih troškova života i školovanja mnogi nemaju tu mogućnost, a to se može negativno odraziti na smanjenje nepismenosti.

Zato je Forum mladih SDP-a Vinkovci, povodom jučerašnje akcije podijelio građanima, a prije svega mladima, olovke i prigodan letak. Cilj nam je bio uputiti na važnost pismenosti, kao i obrazovanja, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u svijetu. Smatramo da svatko mora imati mogućnosti barem za osnovnoškolsko obrazovanje, jer se obrazovanjem stvara kvalitetna radna snaga kojom možemo konkurirati u svijetu.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.