Svjetski dan mladih – položaj mladih

20140812_121411Forum mladih SDP-a Vinkovci je danas održao tiskovnu konferenciju povodom Svjetskog dana mladih koji se obilježava na današnji dan. Novinarima su se obratile Gordana Kobac, potpredsjednica Foruma mladih SDP-a Hrvatske i Dubravka Keser, tajnica Foruma mladih SDP-a Vinkovci te iznijele bitne informacije i činjenice o položaju mladih kako u državi, tako i u našoj županiji i Gradu Vinkovcima.
Svjetski dan mladih se obilježava od 1999. godine kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela rezoluciju o proglašenju toga dana i od tada se on kontinuirano obilježava svake godine 12. kolovoza.

Forum mladih SDP-a, usudili bismo se reći tradicionalno, već četvrtu godinu zaredom obilježava Svjetski dan mladih na razne načine, a ove godine smatramo kao našu dužnost podijeliti s javnosti, ponajprije s našim mladim sugrađanima neke informacije koje se tiču položaja mladih u društvu.

Mladi su društvena skupina koju u Republici Hrvatskoj prema Nacionalnom programu djelovanja za mlade čine svi građani RH u dobi od 15 do 29 godina.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku dobivenih popisom stanovništva u 2011. godini, u RH živi oko 795 tisuća mladih, što čini 18,55 % ukupnog broja stanovnika. U usporedbi sa popisom stanovništva iz 2001. godine, kada je postotak mladih iznosio 20,51 %, vidljiv je pad u broju mladih stanovnika. Poražavajuća je činjenica da je udio mladih u ukupnom broju stanovnika u stalnom opadanju od 1953. godine, što znači da je hrvatsko stanovništvo u prosjeku sve starije.

Kako je najveći problem mladih nezaposlenost, pravo osvježenje su novi podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o broju nezaposlenosti u mjesecu srpnju. U usporedbi sa srpnjem 2013. godine broj nezaposlenih je manji za 6,4 % što iznosi oko 20 tisuća osoba.

Smanjenju nezaposlenosti svakako pridonose i Vladine aktivne mjere zapošljavanja. U 2014. godini mjere je koristilo ukupno 38236 osoba, u čemu naravno prednjači mjera stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Prema podacima HZZ-a krajem lipnja ove godine u našoj županiji je evidentirano 19 891 nezaposlena osoba. Na području Vukovarsko-srijemske županije najveći udio u ukupnoj nezaposlenosti ima ispostava Vinkovci s udjelom od 33,1 %, a Vukovarsko-srijemska županija sa udjelom od 6,5 % u ukupnom broju nezaposlenih zauzima visoko 4. mjesto na ljestvici županija.

Krajem lipnja ove godine u područnom uredu HZZ-a Vinkovci evidentirano je 6585 registriranih nezaposlenih osoba, a od toga je 35,3 % u dobi od 15 do 29 godina.

Grad Vinkovci već godinama ima lošu ponudu sadržaja za mlade. Svaka pohvala vinkovačkim ugostiteljima na korzu za program „Vinkovačko ljeto“, ali to nije dovoljno da bi se mladi zadržali u gradu. Inicijativa za ponudu raznolikog sadržaja za mlade treba doći od gradske vlasti, a ne ugostitelja.

Mladi žele i mogu sudjelovati u procesu donošenja odluka koje se odnose na lokalnu i širu zajednicu te izraziti svoje mišljenje o svim bitnim temama koje se tiču zajednice. Činjenica je da su mladi nedvojbeno velik potencijal u razvoju modernog, demokratskog i ljudskim pravima usmjerenog društva. Međutim, sudjelovanje i aktivno građanstvo ne znače samo glasovanje i podržavanje izbora, već imati pravo, prigodu i potporu za sudjelovanje u procesu donošenja odluka i toga mladi moraju postati svjesni i izboriti se za svoj položaj.

Ovdje treba istaknuti Savjet mladih kao savjetodavno tijelo jedinica lokalne i regionalne samouprave koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih na lokalnoj i regionalnoj razini. Od travnja ove godine imamo novi Zakon o savjetima mladih, a prije nepunih 5 mjeseci konstituiran je i novi saziv Savjeta mladih Grada Vinkovaca. Budući da je zakonska obveza svih jedinica lokalne i regionalne samouprave osnivanje Savjeta mladih na svom području, nadamo se da će ovaj saziv biti funkcionalan i da neće biti samo formalnost, odnosno ispunjenje zakonske obveze i pri tome svakako treba imati na pameti činjenicu da se u našem Gradu već dogodilo da su članovi Savjeta mladih izabrani, a konstituirajuća sjednica nikad nije održana.

Stoga, smatramo da samo sustavnim i planskim djelovanjem lokalne vlasti u partnerskim odnosima s mladima, putem lokalnih strateških dokumenata, poput općinskih, gradskih i županijskih programa djelovanja za mlade, može se utjecati na poboljšanje položaja mladih u društvu i lokalnoj zajednici.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.