Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske osudio odluku Ustavnog suda

IMG_20150704_112146Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske, zajedno sa saborskim zastupnicama SDP-a, oštro osuđuje odluku Ustavnog suda kojom se djelomično ukida odredba o ravnomjernoj zastupljenosti žena i muškaraca na listama za Hrvatski sabor. Tako je ta odredba i dalje ostala potpuno neobvezujuća, deklarativna, bez ikakvih sankcija za one koji je neće primijeniti.

Ukinutom odredbom Zakona Ustavni sud doveo je u pitanje ostvarenje jednakih šansi, jednakih mogućnosti da žene ravnopravno s muškarcima sudjeluju u svim procesima političkog odlučivanja.

SDP je svojim prijedlogom Zakona želio učiniti vidljivi iskorak u participaciji žena u političkom životu. Odredbom o najmanje 40% obaveznog kandidiranja podzastupljenog spola kao društvo stvaramo temelje za socijalnu pravdu, poštivanje prava čovjeka i jednakost. Upravo i sve ono što piše u članku 3. Ustava Republike Hrvatske. Taj članak, na koji se Ustavni sud poziva u svojoj Odluci, kaže da su sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Ustavni sud se u svom obrazloženju vodi tumačenjem višestranačkog demokratskog sustava kao VIŠOM od najviših vrednota, čak i kada u istome članku stoji sa svim ostalim najvišim vrednotama, između ostalih i s ravnopravnošću spolova. Pritom zaboravlja da nema demokracije bez istinske ravnopravnosti žena i muškaraca pa i kada, ili bolje – naročito kada je političko djelovanje u pitanju.

Odluka Ustavnog suda nije ništa drugo nego politička odluka koja nažalost ide na mlin onih koji nikada nisu niti razumijevali niti provodili najviše vrijednosti demokratskih društava.

Iskreno žalimo što se i Ustavni sud svrstao na njihovu stranu!


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.