SEKOR: “Zajedno možemo puno toga napraviti za grad!”

dsc_0098Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. ožujka 1969. gradonačelnik   San Francisca. Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine  kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de  Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je  skupština Ujedinjenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Vinkovčanke i Vinkovčani također mogu biti dio ovog značajnog dana.

Savjet za Ekologiju i održivi razvoj  SDP-a Vinkovci poziva sve ljude, a naročito naše sugrađane, da racionalno koriste i čuvaju svoj okoliš, te da svi zajedno uskladimo zaštitu i očuvanje okoliša s gospodarskim   razvojem, jer   razvojem novih tehnologija u našem gradu svakako trebamo podržavati i održavati razvoj. Važno je koristiti   nove i manje štetne izvore energije, štediti sirovine i prirodna dobra, očuvati preostale prirodne ekosustave, te smanjiti onečišćenje zraka, tla i vode i pravilno zbrinjavati otpad, a sve s ciljem zaštite naše jedine  planete.

Članovi SEKOR-a bi ove godine dali poseban naglasak na svakog pojedinca da posadi jedno stablo godišnje, jer bi na taj način svatko od nas mogao doprinijeti na očuvanju našeg planeta.

U našem gradu postoji značajan broj drvoreda koji su u prilično lošem stanju i članovi SEKOR-a pozivaju gradsku upravu da se posveti veća pozornost gradskim drvoredima, s posebnim naglaskom na drvored uz šetnicu prema gradskom izletištu Sopot, koji je iz dana u dan u sve lošijem stanju, što se može vidjeti u polomljenim i posušenim stablima uz stazu, uništenim klupama za odmor građana, te u sve lošijem stanju same staze. Šetnica je u početku napravljena vrlo površno i nestručno, jer nije se smjelo dogoditi da se uz asfaltiranu stazu sade stabla platane, vrsta koja imaju izrazito jak korjenov sustav i kao takva „dižu“ asfalt sa staze, te će takva šetnica biti vrlo kratkog vijeka trajanja, što se već danas može vidjeti obilaskom te staze.

Isto tako bi htjeli upozoriti gradsku upravu na vrlo loš način održavanja ostalih gradskih drvoreda, gdje se prejakim godišnjim rezidbama stabla sustavno oštećuju i uništavaju, te je također vrlo upitan vijek njihovih trajanja, a o podložnosti različitim bolestima takvih fiziološki oslabljenih stabala da i ne govorimo. Prilično je zapostavljena struka kod osnivanja i održavanja gradskih drvoreda i takva nam nestručna rješenja u budućnosti mogu samo dovesti do toga da će nam drvoredi i šetnice vrlo brzo propasti ili će se iz temelja morati renovirati, a za što će trošak takvog neodgovornog ponašanja snositi građani našega grada.

Osim toga ima još puno načina gdje pojedinac može utjecati na očuvanju planeta, recimo dobar primjer je taj da se više koriste transportna sredstva koja ne zagađuju okoliš, kao što je bicikl, jer se njegovim korištenjem ujedno štedi potrošnja goriva i pozitivno utječe na zdravlje. Zajedničkim djelovanjem se može puno napraviti kako za naš grad, tako i za naš planet.

Sjetimo se na ovaj dan da je samo naša briga kakav ćemo planet ostaviti našim potomcima!


5 comments to SEKOR: “Zajedno možemo puno toga napraviti za grad!”

 • bolje sutra

  Bilo bi bolje da obrišete onaj kukasti križ na ulazu u vašu zgradu,koliko bi zvijezda petokraka bila na zgradi HDZ? možda dvije sekunde,tako vi vodite državu, a da ste u gradu na vlasti i grad, i prestanite bacat pijesak u oči vašim sugrađanima,koliko ste Vi iz SDPea suodgovorni za događaj iz Šekspira aaa, prestanite se više izmotavat i počnite napokon radit za dobrobit svih građana, a ne izvodit neke jeftite perfomanse sa cvijećem

 • katarina

  Bravo ! Napokon jedna prava akcija u našim Vinkovcima,mali savjet pokrenite akciju zazelenite naše vrtove sa sadnicama banana,i to iz Eu fondova sa projektom” U svako dvorište jedna sadnica banana” postaćemo jedinstveni slučaj u Eu,i napokon sa ovim projektom postaćemo i službeno BANANA DRŽAVA ,još jedamput hvale vrijedan projekt SDPea grada Vinkovaca

 • bruno

  Zato zelena trava raste oko Bosuta ,barem pola metra, ali to nikog nesmeta ,možda kojeg /fosila/ rođenog Vinkovčanina,s obzirom da nismo svi porijeklom iz livna

 • GUBITNIK 2014

  POŠTOVANI!!!! POŠTO NA VAŠEM PORTALU NEMA NI O POPLAVAMA NI O IZBORIMA ,VAŠE IGNORIRANJE VLASTITIH BIRAČA I GRAĐANA HRVATSKE KOJI SU VAM DALI GLAS ,KOŠTALO JE VAS TOTALNOG POTOPA NA IZBORIMA ,MI SMO OSTALI KOD KUĆE IL SMO DALI MIRELI HOLY GLAS . NA OVIM IZBORIMA DOSLOVCE CIJELA HRVATSKA JE BILA PROTIV VAS, ČAK I VAŠE UTVRDE REKLE SU DOSTA OVOJ NESPOSOBNOJ I BAHATOJ VLASTI.ALI VAS TO NEZABRINJAVA ,VI ĆE TE I DALJE PO STAROM DOK NE BUDETE POTUČENI DO NOGU,SRETNO!!! P.S. MIRELA VRATI SE I SPASI ŠTO SE SPASIT DA.

 • Licemjer

  ‘Netko za ovo što se dogodilo SDP-u na izborima za EU parlament mora odgovarati. Stranka mora pozvati predsjednika Zorana Milanovića na odgovornost. Bilo bi etično da Milanović poput laburista Dragutina Lesara podnese ostavku, ali on ima problema s primjenom etičnosti u praksi. Ovo nije samo Milanovićev poraz, već poraz svih onih u stranci koji podržavaju njegovu politiku’, kazala je Aleksandra Kolarić, PR stručnjakinja i bivša SDP-ovka kojoj je vodstvo stranke dalo kartu u jednom smjeru .

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.