SDP Vinkovaca uputio prijedlog za direktan prijenos sjednica Gradskog vijeća Vinkovaca

Gradska organizacija SDP-a Vinkovaca je na trećoj sjednici odbora raspravljala o javnosti rada Gradskog vijeća Vinkovaca, koju su ocijenili nezadovoljavajućom. Naime, dok mnogi gradovi prenose sjednice vijeća uživo putem video live streama kao npr. Osijek, Rijeka, Glina, Kutina, Zadar, Koprivnica, Sinj, Dugo Selo i drugi, Grad Vinkovci u čijem je suvlasništvu Vinkovačka televizija d.o.o. tako nešto ne čini.

Pošto je Grad Vinkovci suvlasnik Vinkovačke televizije d.o.o. i kao takav može utjecati na uređivačku politiku, klub vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Vinkovaca predlaže da ista u suradnji s Gradom organizira direktan prijenos radnih sjednica Gradskog vijeća. Time bi se omogućilo kvalitetnije praćenje lokalne politike širem krugu građana Vinkovaca i potaknula bi se angažiranost pojedinaca i udruga civilnog društva Vinkovaca u kreiranju lokalnih politika. Također bi se, nadamo, izvršila destigmatizacija politike kao nečasnog posla kojim se bave samo osobe nečistih namjera, kakvo je mišljenje nažalost prevladavajuće u hrvatskom društvu.

Stoga je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Vinkovci, Davor Benić, uputio prijedlog Gradskom vijeću da isto obveže gradonačelnika Grada Vinkovaca, kao zastupnika Grada, da putem Vinkovačke televizije d.o.o., a s kojom je Grad u suvlasničkom odnosu, osigura direktan televizijski prijenos radnih sjednica Gradskog vijeća Vinkovaca.

Napominjemo kako i uredba Europskog parlamenta br. 1049/2001 preporuča da se odluke donose na što otvoreniji način i na razini što bliže građanima. Institucije moraju što je više moguće učiniti dokumente izravno dostupnima javnosti u elektroničkom obliku. Sukladno uredbi dokument predstavlja svaki sadržaj neovisno o mediju, dakle i audiovizualni zapis, odnosno direktan prijenos ili snimku sjednice predstavničkog tijela.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.