SDP Vinkovaca obilježio Dan antifašističke borbe

Gradski odbor SDP-a Vinkovci polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim u Drugom svjetskom ratu na središnjem Gradskom groblju odao je počast svima koji su u tome najvećem svjetskom sukobu imali hrabrosti i dostojanstva otići u partizanske jedinice boriti se protiv fašista ili na bilo koji drugi način pomagati narodnooslobodilačku borbu.
Predsjednik SDP-a Vinkovaca Davor Benić tom je prilikom istaknuo kako „sve brutalniji i banalniji pokušaji povijesnog revizionizma ne samo da ostavljaju stare ljude bez prošlosti, nego radi svog razarajućeg učinka na društvo, ostavljaju i mlade bez budućnosti. Antifašistička borba hrvatskog i drugih naroda, na čelu s vrhovnim zapovjednikom Josipom Brozom Titom spasila je čast i dušu hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu. Neosporna je činjenica da Drug Tito i partizani nisu preživjeli kako bi domaći pobjednik rata nakon 1945. godine bio četnički pokret Draže Mihailovića, a kako bi se Hrvati nakon toga proveli nije teško za pretpostaviti.
Bez obzira na neprihvatljive partizanske osvetničke zločine nakon rata, koji nažalost nisu bili izuzetak niti u drugim državama Europe, ne mogu se poništiti i negirati pravedni i humani ciljevi antifašističkog pokreta u kojemu su svoj ogroman doprinos dali Hrvati, koji su 1945. godine i u postotku činili najveći udio partizanskih jedinica u Hrvatskoj.
Moderna Hrvatska država počiva na antifašističkoj borbi i odlukama ZAVNOH-a kojima su određene granice Hrvatske i Domovinskom ratu koji je te granice i želju hrvatskog naroda za potpunim osamostaljenjem izborio i potvrdio. Svi skupa u Hrvatskoj moramo moći živjeti s našom prošlošću i prijeći s prijetećeg „oprostiti, ali ne zaboraviti“ na pomirljivi „oprostiti i sjećati se“. Jer, kao što kažu Francuzi, koji su imali sličnu povijest drugog svjetskog rata i poratnih osvetničkih zločina: „Mi s tim možemo živjeti“ – i mi se moramo naučiti živjeti sa svime što jesmo i što smo bili, kako bi se neopterećeni posvetili budućnosti.“
Za takav početak nadamo se kako će gradska vlast Vinkovaca do sljedećeg Dana antifašističke borbe ukloniti grafite fašističkog sadržaja iz grada i promijeniti naziv ulice Mile Budaka, jer neprihvatljivo je da jedan od potpisnika jednog dijela rasnih zakona u NDH ima svoju ulicu. Sramotna je količina fašističkih grafita u Vinkovcima, stoga prilažemo mali kolaž istih koji se mogu vidjeti u jednom kratkom obilasku grada.

 


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.