Ukoliko niste znali zbog čega se u Vinkovcima i ostatku Hrvatske mladi iseljavaju pojašnjenje za taj fenomen dao je saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Mladen Karlić na današnjoj sjednici Gradskog vijeća nakon što je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a mr. sc. Damir Rimac uputio kritički osvrt na prijedlog rebalansa proračuna za 2018. godinu koji je gotovo 300.000.000 kuna. U svome izlaganju Damir Rimac je naglasio kako su Vinkovci kao grad suočeni s odljevom i egzodusom mladih naraštaja te da je već sada oko 9.000 stanovnika manje čime Vinkovci gube status velikog grada, a do novog popisa stanovništva 2021. ta brojka bi mogla biti i 12.000 stanovnika manje. Proračun ne nudi otvaranje novih radnih mjesta i mladi odlaze trbuhom za kruhom kao rezultat loših i promašenih politika, prvenstveno HDZ-a koji je u gradu na Bosutu na vlasti gotovo 30 godina. Naglasio je kako je i sam otac mlade osobe koja razmišlja o odlasku jer vidi da u Vinkovcima nema perspektive za mlade i stručne osobe.
Predsjednik Gradskog vijeća, Mladen Karlić u repliciranju vijećniku Damiru Rimcu je rekao da mladi najčešće odlaze iz Vinkovaca i Hrvatske zbog teških roditelja koji im zagorčavaju život te da i roditelji trebaju razmisliti o svome ponašanju pokušavajući aludirati na kritički osvrt Rimca na sam prijedlog rebalansa proračuna za 2018. godinu koji je Rimac iznio.
Vijećnik Rimac se oglasio na svojoj službenoj Facebook stranici (https://www.facebook.com/razmisljanja.gradskog.vijecnika) na kojoj je napisao sljedeće: “Najoštrije osuđujem ovakvu neprimjerenu izjavu prvenstveno kao roditelj jedne Gimnazijalke koja je odlična učenica, ali i kao osoba koja je dugo vremena u lokalnoj politici!
Prema nedavnom istraživanju u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert, koje je objavljeno u Hrvatskoj, mladi u Hrvatskoj u dobi od 19 – 29 godina, većinom ne razmišljaju o emigraciji dok ne vide mogu li se snaći u svojoj zemlji, a među motivima za odlazak u inozemstvo ističu školovanje, stjecanje iskustva, osamostaljivanje i upoznavanje drugih kultura. Mladi imaju vrlo malo povjerenja u institucije te smatraju da u Hrvatskoj dolazi do rasta korupcije i da je politička podobnost, a ne sposobnost i znanje, ključ za uspjeh. Razmišljanja saborskog zastupnika i predsjednika Gradskog vijeća Grada Vinkovaca – Mladena Karlića samo su još jedan doprinos i potvrda znanstvenog istraživanja koje je nedavno objavljeno u Hrvatskoj, a koje je prenio Jutarnji list (https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/prava-istina-o-masovnom-iseljavanju-iz-hrvatske-evo-zasto-mladi-odlaze-a-koje-su-to-stvari-zbog-kojih-bi-jedino-zeljeli-ostati/7126095/).

2 comments to Saborski zastupnik Mladen Karlić: Mladi odlaze iz Vinkovaca i Hrvatske zbog teških roditelja koji im zagorčavaju život

• Ervenica

Napokon da ste se probudili iz zimskog sna ,nakon ispadanja Cibalije jel treba još što da se i Vinkovčani probude !!

• If he does not, anyone eliminate an additional half a bet and perform proceeds typically.