Saborski zastupnik Damir Rimac riješio problem RH star 23 godine

IMGP34711Potpisan ugovor između Apis IT-a i Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda

Republika Hrvatska i tvrtka Apis IT potpisala je ugovor za izradu aplikacije za prijavu šteta od elementarnih nepogoda. Aplikacija zaposlenicima lokalne uprave i samouprave omogućava lakšu i bržu prijavu šteta jer je cijeli proces automatiziran te nadležna Ministarstva imaju odmah uvid u sve promjene. Ugovor je u ime Republike Hrvatske potpisao Damir Rimac, predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, a u ime Apis IT-a Hrvoje Somun, predsjednik Uprave.

– Ovom aplikacijom riješit ćemo problem koji je zanemaren posljednjih 20 godina – kazao je Rimac, te istaknuo kako će aplikacija omogućiti bržu i transparentniju isplatu šteta.

Rimac se zahvalio Ministarstvu poljoprivrede i ministru Tihomiru Jakovini te Ministarstvu financija i ministru Slavku Liniću na podršci u ovom projektu.

Hrvoje Somun istaknuo je kako izrada ove aplikacije zapravo predstavlja ulazak Apis IT-a u novo područje, odnosno informatizaciju procesa u poljoprivredi.

Naime, aplikacija koju je razvila tvrtka Apis IT omogućava brži rad općinskim, gradskim i županijskim povjerenstvima za prijavu šteta. Od 1. siječnja 2014. kada će se ova aplikacija početi primjenjivati u cijeloj Hrvatskoj predstavnici općinskih i gradskih povjerenstava nakon što im vlasnici poljoprivrednih površina prijave štetu trebat će samo izaći na teren procijeniti koliki je postotak oštećenja te kolika je površina zahvaćena elementarnom nepogodom. Prikupljene podatke unijeti će u aplikaciju koja će izračunati iznos štete. Predstavnici općinskih, gradskih i županijskim povjerenstava više neće morati tražiti i izračunavati podatke poput produktivnosti poljoprivrednih površina ili cijene pojedinih poljoprivrednih kultura. Sve podatke će iz baza podataka nadležnih ministarstava automatski obrađivati aplikacija Apis IT-a.

Testiranje rada aplikacije obavljeno je u tri županije (Zagrebačkoj na području Velike Gorice, Istarskoj na području Brtonigle i Vodnjana te Međimurskoj na području Preloga i Domašinca) te se pokazala iznimno praktičnom.

Tvrtka APIS IT ujedno će provesti edukaciju korisnika programa koji za općinska, gradska i županijska povjerenstva popisuju nastalu štetu.

U drugom koraku osim šteta na poljoprivrednim površinama aplikacija će služiti za prijavu i obradu svih šteta od elementarnih nepogoda.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.