Prezentacija predizbornih programa za obrazovanje i kulturu GO SDP-a Vinkovci

U subotu, 02. ožujka 2013. u Gradskoj vijećnici u Vinkovcima, održano je predstavljanje predizbornog programa za obrazovanje i kulturu Gradske organizacije SDP-a Vinkovci. Obrazovni program predstavila je Senka Knežević-Čeple, predsjednica Savjeta za obrazovanje, a program za kulturu Josip Paulić, predsjednik Savjeta za kulturu Gradske organizacije.

U izuzetno usklađenom nastupu prezentanti su dijagnosticirali katastrofalno stanje u obrazovnoj i kulturnoj nadgradnji u Gradu kao posljedicu nemara i namjerne destrukcije ovih vrijednosti od strane vladajuće strukture. Oba prezentanta ponudila su smjernice i strategije, te čitav niz mjera i ključnih projekata, koji bi trebali spriječiti pretvaranje Vinkovaca u provincijalnu slavonsku kaljužu.

Savjet za obrazovanje je postavio jednakost i pravednost za temelje svoje strategije. Mogućnosti i uvjeti obrazovanja moraju biti jednaki za svako dijete, uz uvažavanje posebnosti i različitosti svakog djeteta. Stoga je potreban niz intervencija od vrtićke dobi (renoviranje zastarjelih objekata građenih od opasnih i po zdravlje štetnih materijala, cijene vrtića usklađene s primanjima roditelja, veće ulaganje u edukaciju djelatnika, …), preko osnovnih škola (stvaranje uvjeta za produženi, a zatim i cjelodnevni boravak, kao preduvjet kvalitetnog obrazovanja sve djece, kako onih s prosječnim sposobnostima, tako i nadarenih učenika, stvaranje kvalitetne mreže škola s ciljem mnogobrojnih racionalizacija i povećanja kvalitete učeničkih projekata, …), do srednjih škola (povećanje kapaciteta gimnazijskih programa s ciljem smanjenja broja učenika koji ranije napuštaju školovanje, jače povezivanje strukovnih škola s gospodarstvom Grada, te njihovo pretvaranje u centre cjeloživotnog obrazovanja). Posebnu pozornost Savjet za obrazovanje poklanja visokoškolskom obrazovanju i cjeloživotnom učenju, kao pokretačima i nositeljima razvoja Grada, kako ekonomskog, tako i kulturnog, ali isto tako i kao mjeru zadržavanja intelektualnog kapitala u Gradu.  Zbog toga želimo pokrenuti projekt vinkovačkog Veleučilišta, orjentiranog na nove tehnologije kao što su ekologija, biotehnologija i mehanotronika. Ovo je strateški projekt za grad jer osigurava ostanak i razvoj intelektualnog kapitala.

Savjet za kulturu svojim je programom savršeno interferirao s programom Savjeta za obrazovanje, ističući potrebu za vraćanjem kulturnog identiteta Grada bogatog povijesnom i kulturnom baštinom (najstarije urbano naselje u Europi, Orion, bogata nalazišta iz rimskog doba, …). Savjet za kulturu za rješavanje lošeg stanja u kulturi predlaže sljedeće mjere: uključivanje mladeži i školske populacije u aktivnosti iz kulturne domene, te stvaranje programa i učestalo oglašavanje svih kulturnih zbivanja u Gradu. Polazišna ideja cijelog kulturnog programa bilo bi osnivanje Vinkovačkog kulturnog centra kao temeljne organizacije i središnjeg ureda za koordinaciju svih amaterskih ili profesionalnih udruga, kulturno-umjetničkih društava i ostalih udruga građana koje kvalitetom svojega rada zadovoljavaju javne potrebe u kulturi Grada.

”Obrazovanje je temelj napretka, ne samo gospodarskog već i socijalnog, kulturnog, pa i političkog. Jedino sustavnim ulaganjem u obrazovanje možemo pokrenuti Vinkovce. I to je naša temeljna orjentacija. Poražavajuća je činjenica da uspješne države i sredine izdvajaju preko 3 % BDP-a za obrazovanje, dok je to kod nas manje od 1 %. To je prva stvar koju ćemo promijeniti! ‘‘ – istaknuo je Damir Rimac, kandidat za gradonačelnika.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.