Preminula Dina Merhav

20.07.2016., Vinkovci – Svecano otvoren park skulptura – 11 ptica akademske kiparice Dine Merhav.

Dina Merhav ( r. Gross), izraelska umjetnica rođena u Vinkovcima, preminula je 19.10. u umjetničkoj koloniji Ein Hod  (Okrug Haifa) u 86. godini života.

Rođena je u bogatoj vinkovačkoj obitelji Gross židovskog podrijetla i bila je četvrta generacija u obitelji koja se bavila željezom, a njezin djed Rudolf osnovao je 1923. godine ugledno i uspješno poduzeće „Ferolim“. Prekrasna obiteljska kuća i zaštićeni spomenik kulture (današnje sjedište vinkovačkog SDP-a) izgrađena je 1935. godine u Bauhaus stilu.

Iz Vinkovaca je otišla izbijanjem Travanjskog rata 1941. godine i početkom progona Židova diljem njemačkog dijela okupirane tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Obitelj joj je prvo utočište pronašla u Splitu, zatim u Italiji, a iz Švicarske su se vratili u Vinkovce i Beograd. Godine 1949. cijela obitelj seli u Izrael u Haifu, u kojoj je otac otvorio novu trgovinu željezom. Dina je pohađala čuvenu umjetničku akademiju „Bezalel“ u Jeruzalemu, a umjetničku karijeru počela je kao grafički dizajner. Kasnije se specijalizirala za izradu željeznih skulptura namijenjenih otvorenom prostoru. Godine 1984. objavila je i knjigu poezije „Tebi s ljubavlju“ , a 1998. dobila je i nagradu „Struk“ grada Haife.

Rodne Vinkovce posjetila je 2013. godine, a dobitnica  je Zlatne plakete “Grb grada Vinkovaca” za izuzetna umjetnička ostvarenja postignuta dugogodišnjim bavljenjem grafičkim dizajnom i kiparstvom i promicanje grada Vinkovaca u Europi i svijetu. Njezinih 13 željeznih skulptura iz opusa „Ptice u letu“ postavljene su 2015. godine u malom parku uz Bosut u Ulici Josipa Lovretića, a, prema Dininim riječima, simboliziraju slobodu i stremljenje k nebu.

Dine Merhav prisjećamo se u 6. danu tradicionalnog židovskog sedmodnevnog žalovanja za pokojnikom koji se naziva „Shiva“, paljenjem svijeća ispred spomen-ploče postavljene u sjećanje njoj i nestaloj židovskoj zajednici u Vinkovcima na njezinoj rodnoj kući.

tajnik GO SDP Vinkovci

Josip Paulić

 


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.