Predstavljanje gospodarskog programa koalicije SDP-HSU

U subotu 02. veljače u organizaciji Savjeta za gospodarstvo GO SDP-a  Vinkovci predstavljen je gospodarski program koalicije SDP-HSU za razdoblje 2013.-2017. Riječ je bila o unutarstranačkoj raspravi, nakon čega će program biti predstavljen javnosti.
Program se temelji na pretpostavci kako  jedinica lokalne samuprave, odnosno grad Vinkovci u ovom slučaju, mora pokrenuti investicijski ciklus u gospodarstvu. Naime, trenutna gospodarska situacija više je nego očajna, a zastrašujuć je podatak kako je nakon rata izgubljeno 10.000 radnih mjesta u industriji u Vinkovcima. Pored toga, apsurdna je spoznaja da grad Vinkovci sa gotovo 5 milijuna kuna novca poreznih obveznika  subvencionira poduzeća u svojem vlasništvu, umjesto da je obrnuto.

Gospodarski savjet, sastavljen od 10 stručnjaka sa područja bankarstva, financija, marketinga i poslovnog upravljanja razradilo je nekoliko stožernih projekata koji jamče oživljavanje gospodarske aktivnosti. Važno je istaknuti da su ovo inicijative koje osiguravaju zapošljavnje i povrat uloženih sredstava u kratkom roku. Ovom prilikom ističemo samo tri najvažnija, dok će ostali biti predstavljeni zajedno sa cjelokupnim predizbornim programom.

I.    Gradski ured za razvoj – sa ciljem osmišljavanja projekta i pronalaženja izvora financiranja

II.    Vinkovački sajam – najveća sajamska infrastruktura između Zagreba i Novog Sada. Riječ je o 20.000 kvadrata zatvorenog i 40.000 kvadrata otvorenog izložbenog prostora. Izgradnja ovakve infrastrukture u kratkom roku pokreće gospodarstvo, a dugoročno pretvara Vinkovce u prometno i sajamsko središte istoka Hrvatske.

III.    Veleučilište – sagraditi najsuvremeniji studijski kompleks kroz izgradnju  novih  sveučilišnih zgrada i adaptaciju postojećih, kao  i  izgradnju  studentskog   kampa. Orijentacija Veleučilišta je na biotehnlogiju i ekologiju, kao studije kojih nema u Hrvatskoj.

Kako je istaknuo Damir Rimac, kandidat za gradonačelnika: Prije svega, naš gospodarski program pokazuje kako SDP raspolaže sa pameti i energijom da pomakne Vinkovce iz trenutne depresije. Predstavljena vizija razvoja grada vrlo je konkretna i ostvariva, a proizvest će gospodarski rast i zapošljavanje, što će u konačnici rezultirati sa više novca za druge gradske servise. Kao što je moguće vidjeti, ovi projekti odmak su od provincijskog razmišljanja trenutne vlasti. Mi želimo Vinkovce pretvoriti u industrijski,  prometni i studentski grad, odnsosno gospodarsko središte ovog dijela Hrvatske.


1 comment to Predstavljanje gospodarskog programa koalicije SDP-HSU

  • Franjo

    Prijedlog dopune programa:

    Ovim želim dopuniti dio programa Gospodarskog savjeta koji je prezentirala 2.veljače kolegica Gugić. To je dio gdje navodi Gospodarske subjekte koji su do dolaska HDZ-a na vlast u Vinkovcima postojali,a po svojoj aktivnosti i proizvodima,regionalno i šire bili poznati(PIK VINKOVCI,BORINCI,PZ JANKOVCI,SPAČVA ITD).Ono što nije spomenitou navedenom programu je Cibalae banka d.d.Vinkovci,ranije Komercijalna banka,Jugobanka,odnosno Vinkovačka banka.Cibalae banka je bila kralježnica gospodarstva ovog kraja i zahvaljujući tome što ga je ona dobro financiski pratila,ono je bilo uspješno i stabilno. Cibalae banka nije bila mala banka.Ona je po svojem potencijalu,po prostoru koji je sa svojih dvadesetak poslovnih jedinica,bila srednja banka i u ondašnjoj državi.Zapošljavala je do rata cca 320 djelatnika.

    Zbog toga smatram da bi bila velika greška ako se ova naša domicilna banka barem ne spomene u ovom programu.

    Franjo Pavelić

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.