Posao se dijelio samo uz mito, po principu “tko da više”

“Nisu važni uvjeti natječaja za prijam zaposlenika u Dom za starije i nemoćne u Vinkovcima, ni naputak Vlade, ni zakon. Sve funkcionira prema samovolji socijalno neosjetljivih pojedinaca na vlasti, a mitu i korupciji ne vidi se kraja. Tako je već godinama, jer institucije ne rade svoj posao.”

Dio je to anonimnog dopisa koji potpisuju “prevareni građani Vinkovaca”, nezadovoljni provedbom izbora kandidata za 37 radnih mjesta u vinkovačkom Domu za stare po natječaju iz svibnja ove godine. Natječaj je, inače, pobudio veliki interes Vinkovčana, pa se za slobodna radna mjesta javilo čak 30 puta više kandidata, odnosno njih više od 1.000. Osim medicinskih sestara, fizioterapeuta i njegovateljica, primali su tada i pomoćno osoblje. Za poslove pralje ili čistačice javljale su se i osobe s fakultetskom diplomom.

“Opravdano sumnjamo u nezakonit rad povjerenstva za pregled natječajne dokumentacije i izbor kandidata. Iako smo podnijeli prigovor na nezakonit prijam i zatražili uvid u dokumentaciju primljenih kandidata, neugodno smo odbijeni s obrazloženjem da je ravnatelj Ivan Martinec tako naredio. To je dodatno potvrdilo sumnje u nezakonitosti pri izboru kandidata”, navodi se još u anonimnom pismu, uz zahtjev za poništenje natječaja.

O svemu su, osim medija, obaviještene inspekcije, političke stranke, udruge i sindikati te sve razine vlasti, od lokalne sve do premijerke Jadranke Kosor.

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne, Ivan Martinec, bio je nedostupan za odgovor, ali je cijeli slučaj prokomentirao Igor Banovac, predsjednik Upravnog vijeća ustanove. Potvrdio je kako im se javilo više od 1.000 kandidata, od čega su obavljeni razgovori s njih više od 700, koji su ispunjavali uvjete. “Za deset radnih mjesta čistačica stiglo je 500 zamolbi, od čega je 450 ispunjavalo sve uvjete, pa pitam kako odabrati prave? Koga god izaberemo, nismo pogriješili i koga god ne izabrali, opet smo pogriješili. Ne kažem da je izbor idealan, ali je najpošteniji koji smo mogli napraviti”, odgovorio je Banovac priznajući kako je na povjerenstvo “bilo pritisaka kroz politiku, Crkvu, prijateljstvo”. Naveo je i kako nezadovoljni imaju pravo žalbe, a rok za njihovo podnošenja traje do kraja kolovoza.

No, skupina “prevarenih građana” smatra kako izjave o poštenom izboru kandidata nisu istinite. Nezadovoljni kandidati, koji nisu prošli na natječaju, tvrde kako predsjednik upravnog vijeća ustanove Igor Banovac nije govorio istinu kada je rekao da je napravljen “najpošteniji izbor koji se mogao napraviti” te da su se poštovala prava djece branitelja te stručnost i socijalni status. “Posao nisu dobile stručne osobe, ni socijalno ugroženi, ni djeca hrvatskih branitelja što ćemo i dokazati tužbom. U Domu za starije i nemoćne osobe posao se dijelio po principu “tko da više” i to je svima jasno”, poručuju nezadovoljnici.

Još i konkretno navode kako je na razgovoru za prijam kandidata za radno mjesto čistačica-pralja-glačara, bilo “nekoliko vrlo uočljivih samohranih majki, socijalnih slučajeva, djece čiji su očevi hrvatski branitelji, a oni nemaju što jesti”.

“Primljeno je osam žena čiji muževi rade i nisu socijalni slučajevi te dva muškarca koji, zna se kome, čuvaju radna mjesta. Samohrane majke, podstanari, socijalni slučajevi i djeca branitelja sve su teško proživljavali. Govorili su o teškim uvjetima života, plakali su i jedva izgovarali riječi, ali – nisu primljeni”, ukazuju u anonimnom pismu “prevareni Vinkovčani”


3 comments to Posao se dijelio samo uz mito, po principu “tko da više”

 • Igor Banovac

  pa evo da Vam se javim vezano vašeg članka. Moj broj mobitela je 099/218-8308
  pa ako nešto nije uredno provedeno kao što piše, možete slobodno nazvati
  i pitati za bilo koje ime. Inače gospođa koja se potpisuje u ime
  građana je samo nezadovoljna majka jednog od kandidata.
  pozdrav

 • IVANA

  SVE STO JE GOSPODA NAPISALA JE ISTINA.POZNAJEM TRI OSOBE KOJE SU ZAPOSLENE U TOM DOMU POLITICKIM PUTEM ČIJI MUŽEVI SU ISTO TAKO U RADNOM ODNOSU ZNAČI NISU SOCIJALNO UGROŽENI PA O ČEMU MI ONDA PRIČAMO.

 • danijela lusavec

  igore zaposlio si sina od brata radi ka kuhar sve se sazna a ja sa troje djece kojoj nemam dati sta za jesti nek čeka na birou i odbijena zamolba.

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.