Polaganje vijenaca povodom Dana antifašističke borbe

Prigodom 71. obljetnice ustanka naroda i 67. obljetnice pobjede nad fašizmom, u Komletincima je 22. lipnja obilježen Dan antifašističke borbe polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen partizanskom groblju gdje je sahranjeno oko 3.700 boraca iz Drugog svjetskog rata poginulih na probijanju Sremskog fronta u siječnju 1945. godine. Vijenci su se također položili na spomeniku nastradalim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, a potom je na igralištu Osnovne škole u Komletincima uslijedila nogometna utakmica između gradskih i općinskih organizacija SDP-a Vukovarsko-srijemske županije i mještana Komletinaca.

Tom prilikom je predstavljena lista i program SDP-a za predstojeće izbore za mjesni odbor u Komletincima. Polaganju vijenaca i druženju s građanima nazočio je i saborski zastupnik Damir Rimac koji je tom prilikom istaknuo:

Na današnji dan 1941. godine sedamdeset i sedam Siščana, ne mireći se s okupacijom zemlje i uspostavljenim ustaškim režimom, a potaknuti napadom nacističke Njemačke na Sovjetski savez, odlaze u šumu Brezovica kako bi se aktivno borili protiv nacizma i fašizma. Nacionalsocijalistička Njemačka je tog jutra napala Sovjetski savez u operaciji pod kodnim imenom “Operacija Barbarossa” čime je izigran pakt Ribbentrop – Molotov o nenapadanju. Formiranje Prvog sisačkog partizanskog odreda, ujedno je prva antihitlerovska i antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi te početak nečega što će za nekoliko godina postati najveći i najorganiziraniji pokret otpora u Drugom svjetskom ratu u Europi. Ono što je malo poznato je činjenica da je pripadnik tog odreda bio i pokojni general HV-a Janko Bobetko. Bez obzira na događaje koji su uslijedili nakon završetka Drugog svjetskog rata, činjenica je da je u antifašističkoj borbi sudjelovala većina hrvatskog naroda. Ona je dovela do konačnog oslobođenja zemlje 1945. godine te pripajanja Istre, Zadra, Baranje i Međimurja matici domovini. Na to, mi Slavonci i Hrvati moramo biti posebno ponosni te nikome ne dozvoliti da umanjuje ili revitalizira ulogu antifašističke borbe. Bez obzira na zločine koji su se dogodili nad zarobljenim civilima i pripadnicima poraženih vojski te činjenicu da režim koji je na ovim prostorima uspostavljen nije bio demokratski, naosporno je da je antifaštističa borba bila vođena slobodarskim idealima. Očuvanje povijesne memorije je zadaća svih nas, stoga želim da mlade generacije s ponosom govore o dostignućima nihovih djedova i pradjedova jer antifašizam u Hrvatskoj, posebno u Slavoniji nešto je čime se s pravom mogu ponositi”.


3 comments to Polaganje vijenaca povodom Dana antifašističke borbe

  • objektivni

    Jel vam smeta šahovnica gospodo?

  • SDP Vinkovci

    Poštovani, Vaš komentar smatramo zlonamjernim i tendencioznim. Podsjećamo Vas da pročitate preambulu Ustava RH.

  • KATARINA

    Kao pravi antifašisti trebalo bi vam smetati ono što je nacrtano kod vašeg ulaza u zgradu gospodo sdp-ovci jedino ako vam to nesmeta!

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.