Osuda otuđenja biste Josifa Runjanina u Vinkovcima

Izvor: www.nasgradvinkovci.hr

Izvor: www.nasgradvinkovci.hr

Povijesno je pravilo da se paralelno s gospodarskim i socijalnim krizama intenzivira i porast kriminala i vandalizma svih vrsta koji ne preza čak ni pred kulturnom baštinom.

Ono što je antički Rim snašlo 455. godine pred hordama Vandala (odatle i riječ „vandalizam“ koja označava sumanuto i nekontrolirano divljanje i uništavanje), bizantsku carsku prijestolnicu 1204. pred združenim snagama križara i podlih Mlečana, naš grad je (u puno manjem intenzitetu) pogodilo u noći s četvrtka na srijedu kad je otuđena bista vrlo zaslužnog Vinkovčana i skladatelja hrvatske himne – Josifa Runjanina (1821.-1878.).

„Heroji“ koji su počinili ovo barbarstvo sigurno su „junački“ pod okriljem noći svojim sramotnim aktom potvrdili činjenicu koja nam je već dugo jasna – da je naše društvo (na lokalnoj, regionalnoj, ali i nacionalnoj razini) teško i nepopravljivo bolesno jer su ovakvi vandalski činovi sve učestaliji i uistinu vjerno prezentiraju duhovnu, moralnu i intelektualnu sliku Hrvatske.

Zgroženost i rezignacija brojnih sugovornika kao reakcija na pomenuti čin, govore da ima još „Don Quijotea“ koji su spremni jurišati na vjetrenjače primitivizma i barbarstva koje su bastioni miljea koji želi uništiti sve kulturne tekovine našega društva i još nas više udaljiti od civilizacijskih strujanja uljuđene srednje Europe (kojoj toliko silno želimo pripadati).

Smatrate li da je ovaj kratki tekst suvišno, nepotrebno i odveć pretjerano dramatiziranje oko „tamo nekog komada bronce“, jasno ćemo Vam reći da je ovo i više nego potreban apel svim građanima u vrlo kritičnom trenutku da ustanemo u zaštitu i obranu kompletne kulturne baštine naše sredine jer je društvo koje ne cijeni svoju kulturu i povijest unaprijed osuđeno na propast. Savjet za kulturu Gradske organizacije SDP-a Vinkovci još jednom najoštrije osuđuje otuđenje biste Josifa Runjanina jer se i na taj način briše dio povijesnog nasljeđa ovoga kraja!


1 comment to Osuda otuđenja biste Josifa Runjanina u Vinkovcima

  • vinko

    “Predlagao sam veliki reformski paket. SDP nije sklon ozbiljnim reformama u društvu, stoga nema pravog smisla da ulazim u SDP i statiram u politici za koju smatram da nije dobra – kazao je Josipović i time prekinuo nagađanja o povratku u tu stranku”. rekao je Ivo josipović na odlasku,a što reć za vinkovački SDP-e oni su u jednoj velikoj moralnoj krizi zato i VTV ima onaku slobodu izražavanja bez dodatnih komentara Vinkovačkog SDPea i gospodina Rimaca koji je gospodina Josipovića vrijeđao do najnižih granica normalno bez odgovora Vinkovačkog SDPea.Očito ruka ruku mije.

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.