Okrugli stol u Vinkovcima – “Gender budgeting” tema budućnosti

Forum Žena SDP-a Vinkovci organizirao je u utorak 15. lipnja u Velikoj Gradskoj vijećnici u Vinkovcima okrugli stol  pod nazivom “Rodno osviještenim proračunom do rodne ravnopravnosti – Gender budgeting”. O tome kao vrlo aktualnoj temi održali su predavanje kolegice i kolega iz Zagreba – Jasenka Borić, predsjednica Foruma žena SDP-a Črnomerec i članica Predsjedništva SDFŽ Grada Zagreba, Biserka Kopček, članica Predsjedništva Foruma žena Trešnjevka, te Marina Puškarić, predstavnica Foruma mladih Zagreb – osobe koje su zadužene za izradu programa za Grad Zagreb. Taj projekt, prepoznat i u europskim okvirima, oni su radili po zagrebačkim kvartovima, a sve kako bi upozorili javnost da je dužnost jedinica lokalne samouprave donositi rodno osviještene proračune. Iako muškarci i žene jednako sudjeluju u punjenju proračuna nisu jednako zastupljeni u javnoj potrošnji, rekla je uvodno Martina Levaković Banović, predsjednica Foruma žena SDP-a Gradske organizacije Vinkovci koja je podsjetila da je obaveza lokalne samouprave donošenje odluka radi postizanja stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca, odnosno vođenje rodno osjetljive politike.

Jasenka Borić rekla je kako je cilj donositi proračune koji će zadovoljavati potrebe oba spola, odnosno rasporediti sredstva po proračunskim stavkama na način da se vodi računa da li će se više sredstava ulagati u izgradnju vrtića što će više pogodovati ženskoj populaciji ili u izgradnju stadiona što će više pogodovati muškoj populaciji. U prijašnjim vremenima, po njenim riječima, u Zagrebu se više ulagalo u izgradnju stadiona što je više populistička mjera, nego mjera koja će pogodovati većem broju ljudi, prvenstveno ženama i djeci. Proračuni koji se danas donose na različitim razinama u Hrvatskoj, rekla je Borić, ne vode računa da se zadovolje poterbe onih kategorija koje imaju najviše potreba. Ovaj projekt zagrebački SDP provodi u suradnji s Centrom za ženske studije. Na kraju okruglog stola, prvog takve prirode u Vinkovcima, zaključeno da se ravnopravnost spolova ne smije svoditi samo na deklarativnu razinu, što je uglavnom, s rijetkim izuzecima, u Hrvatskoj praksa. Obzirom da je rodno osviješteni proračun vrlo bitna tema za predstavnike odlučivanja o proračunima na lokalnoj i regionalnoj razini, organizatorice su izrazile žaljenje što gradonačelnik i osobe koje su u Vinkovcima nadležne za izradu i prijedlog proračuna nisu našli za shodno da nazoče istoj.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.