Održana 8. sjednica Gradskog odbora Gradske organizacije SDP-a Vinkovci

Dana 6. listopada 2014. održana je 8. sjednica Gradskog odbora SDP-a Vinkovci na kojoj je analizirana kulturna problematika grada s naglaskom na analizu Programa javnih potreba u kulturu Grada Vinkovaca (PJPK-VK) u razdoblju od 2002. do 2014. godine, zaštita kulturne i povijesne baštine grada Vinkovaca (ZKPB-VK) i problematika rada nedavno osnovanog Kulturnog vijeća Grada Vinkovaca (KV VK). Sjednica i rasprave su pripremljene od strane predsjednika Savjeta za kulturu Gradske organizacije – Josipa Paulića, člana Savjeta i gradskog vijećnika – Josipa Vidosavljevića te saborskog zastupnika – Damira Rimca.

Analizom PJPK-VK od 2002. do 2014. godine utvrđen je drastičan pad proračunskih izdvajanja u kulturi nakon 2008. godine (s 8.892.693 kn, odnosno 4,06 % ukupnog gradskog proračuna, na 1.248.000 kn, odnosno svega 1,35 % u 2014. godini). Predložena je i inicijativa posebne sjednice Gradskog odbora s tematikom dublje analize rada svih ustanova kulture koje se financiraju iz gradskog proračuna (Gradski muzej i galerija, Gradsko kazalište, Gradska knjižnica i čitaonica, HAZU centar Vinkovci, Državni arhiv u Vukovaru, Dječji dom “sv. Ana” Vinkovci te Glazbena škola “Josipa Runjanina”). U nastavku je predsjednik GO SDP-a Vinkovci, Damir Rimac, iznio detaljnu analizu financijskih izdavanja po proračunskim korisnicima od 2002. do 2014. godine. Najavljena je i redefinicija postojećeg kulturnog programa SDP-a, ali i izrada “Kulturne strategije” grada po uzoru na neke gradove gdje je kultura organiziranija i puno funkcionalnije vođena. Također, u nastavku sjednice je definirano da se u prostornom smislu jasno definira područje kulturno-povijesne cjeline grada Vinkovaca radi potpunije i efikasnije zaštite kulturno i povijesno vrijednih građevina i spomenika, dok je vijećnik Josip Vidosavljević dao pravni osvrt na problematiku nedavno osnovanog Kulturnog vijeća grada, te time istaknuo neke od propusta gradske vlasti u konstituiranju istoga.

Zaključeno je da će Savjet za kulturu preuzeti odgovornost korespondencije s predsjednikom Kulturnog vijeća grada – gospodinom Vladimirom Ćirićem, te aktivno sudjelovati u kreiranju i iniciranju prijedloga za poboljšanje kulturnog života grada i obogaćivanja kulturnih ponuda sve u svrhu oplemenjivanja kulturnog života građana Vinkovaca iskreno vjerujući kako će suradnja između Kulturnog vijeća grada  Vinkovaca i Savjeta za kulturu Gradske organizacije SDP-a  biti moguća na dobrobit građana Vinkovaca.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.