“Obrazovanje – altera pars”

Dana 27. travnja 2010. godine Forum mladih SDP-a Vinkovci održao je tiskovnu konferenciju pod nazivom «Obrazovanje – altera pars», tj. druga strana obrazovanja, obrazovanje iz perspektive učenika, studenata i prosvjetnih radnika, a ne tvoraca zakonskih propisa o obrazovanju.

Prije mjesec dana u srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj počela se provoditi državna matura među učenicima završnih razreda i tek sad slijedi onaj najvažniji dio, najvažniji predmeti. Forum mladih SDP-a je imao akciju na državnoj razini u vezi državne mature, kojom smo htjeli uputiti na poteškoće i nepravilnosti u provedbi državne mature, kao što su npr. online prijave za državnu maturu, a samo 44% domaćinstava u Hrvatskoj ima pristup Internetu; ne postoje napisani kriteriji po kojima će se postavljati pitanja na državnoj maturi; ista pitanja za učenike strukovnih škola i učenike gimnazije, što je nepojmljivo; postoji čak i informacija da su se teme eseja sa državne mature znale unaprijed i širile među učenicima putem facebook-a…itd. Svrha državne matura je promašena. Ona nije selekcija za upis u visoko obrazovanje, a upravo tako je postavljena. Mi nismo protiv državne mature, samo smatramo da je državna matura, onako kako je sada postavljena i kako se provodi, velik i skup promašaj. Uvođenje državne mature dugo je predstavljano kao važan zahvat u hrvatskom obrazovanju, međutim ono što je dobiveno, jesu potrošena silna sredstva iz državnog proračuna uzalud.

Međutim, pored državne mature, koja je novina u obrazovnom sustavu, primijetili smo da već godinama vinkovačke učenike tište i mnogi drugi problemi, npr. rad u više smjena, napominjem, «više» (6. osnovna škola radi u 3 smjene, a u Mirkovcima je hitno potrebna nova škola zbog manjka prostora); neprofesionalnost prakse; ne postoji nijedan učenički dom u Vinkovcima; neprilagođenost gradiva; neusklađenost smjerova s potrebama na tržištu rada; pa čak i problem koji zanima sve buduće studente – Vinkovci kao jedan od vodećih i razvijenijih gradova u regiji nema sveučilište – to je sramota za ovaj grad! Gradi se bazen, umjesto da ulažemo u budućnost grada, u obrazovanje!, istaknula je Gordana Kobac, predsjednica FM SDP-a Vinkovci.

Veliki problem ne samo vinkovačkog, nego i hrvatskog školstva je rad u više smjena. U Vinkovcima samo jedna škola (Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca) trenutno radi u jednoj smjeni. Najtragičnije u cijeloj priči je to da su sve novoizgrađene škole građene s namjerom da škola ima više od jedne smjene, te su direktno opteretili učenike, roditelje i učitelje radom škola u više smjena. Zbog toga bi u Vinkovcima trebali ili izgraditi nove objekte ili izgraditi i adaptirati objekte na već postojeće škole u cilju dobivanja dovoljno kapaciteta da se omogući djeci polazak u samo jednoj smjeni.

Također se želimo osvrnuti na budućnost obrazovanja naše djece. Današnji svijet se s novim tehnologijama ubrzano mijenja, te i mi trebamo školstvo koje će se jednako uz svoju okolinu mijenjati. Na koji način želimo sutra imati stručnjake u novim tehnologijama, ako danas ne radimo potrebne korake za sutrašnje potrebe? Cilj nam mora biti fleksibilno školstvo koje će brzo prigrliti nove tehnologije, istaknuo je Kristijan Kranjčević, član Gradskog odbora FM SDP-a Vinkovci.

Nadalje, istaknuo je da danas razgovaramo o prekvalifikaciji osoba od 30, 25 pa čak i 20 godina, osoba koje tek izašle iz škole, a odmah trebaju novu kvalifikaciju. Zbog čega su onda pohađali 11, 12 ili više godina školu, ako odmah što izađu iz nje moraju ponovno u školu, jer u njihovoj struci nema posla. Moramo biti svjesni da se mnoga današnja zanimanja polako gube i sve ih je manje, a opet škole primaju jednak broj učenika tog kadra kao i prije 10 godina. Školstvo moramo ustrojiti na način da prati tržište rada i njegove potrebe, jer to je jedina garancija učenicima da će nakon izlaska iz škole moći brzo naći kvalitetan i siguran posao.

Bojan Zrnić, član FM SDP-a Vinkovci, postavio je sljedeća pitanja u vezi stručne prakse – Koliko su srednjoškolci zadovoljni provođenjem prakse? Koja su njihova očekivanja? Koliko je praksa (na koju idu, ili će ići) prilagođena onome što će (stvarno) raditi kad završe školu?

Smatramo da bi praksa trebala biti kontinuirana, te prilagođena lokalnom tržištu rada tako da poslodavci postanu “sukreatori” obrazovne politike u strukovnim školama. Grad bi trebao u suradnji sa profesorima i budućim poslodavcima sastaviti registar poduzetnika kod kojih učenici strukovnih škola mogu obavljati praksu kako bi poduzetnici formirali što adekvatnije sutrašnje posloprimce, a oni stekli konkretna znanja i vještine koje će im biti potrebne u daljnjem radu i usavršavanju!

Novoizabrani potpredsjednik GO SDP-a Vinkovci, Mario Paljušaj, istaknuo je da je u prvom kvartalu 2010. godine u Vinkovcima zabilježen veći broj novih nezaposlenih osoba, nego u cijeloj 2009. godini. Smatramo da je zadatak grada pomoći u podizanju kompetencija novopridošlih nezaposlenih osoba kroz sustav financiranja cijeloživotnog obrazovanja i povezivanje s poduzetnicima, osluškujući njihove potrebe i potrebe tržišta rada.

Svjesni smo da nijedna reforma obrazovnog sustava ne može dati kratkoročne rezultate i da su svi efekti vidljivi tek za nekih 20, 30 godina. I zato, ističemo važnost prekvalifikacija i cijeloživotnog obrazovanja.

Smatramo da se kako država, tako i grad treba aktivno uključiti u rješavanje problema učenika i profesora, a ne ignorirati njihovo mišljenje prilikom donošenja odluka u vezi obrazovanja!, zaključila je Gordana Kobac.

I zato ovom prilikom pozivamo sve sugrađane na javnu tribinu «Obrazovanje – altera pars» koje će se održati 6. svibnja 2010. godine u Gradskoj vijećnici u Vinkovcima s početkom u 17h. Gosti predavači tribine su Marija Lugarić, saborska zastupnica i članica odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, te Gvozden Flego, saborski zastupnik, član odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, te bivši ministar znanosti i tehnologije. Cilj tribine je da se čuje mišljenje učenika, profesora, prosvjetnih djelatnika, a sve u cilju donošenja konstruktivnih prijedloga i rješenja kako bismo poboljšali trenutni obrazovni sustav u Vinkovcima!


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.