Obilježen Europski tjedan kretanja – European Mobility Week

Logo_EMW+date_ENG1Povodom  Europskog tjedna kretanja s ciljem promocije održivog načina kretanja i promocije Grada Vinkovaca kao najstarijeg grada u Europi, Ekološki forum i Forum mladih SDP-a Vinkovci su organizirali biciklijadu kroz Vinkovce.

Ovom akcijom želja je bila potaknuti građane na korištenje bicikla kao alternativnog prijevoznog sredstva i promovirati zdravi način života u skladu s Akcijskim planom za urbanu mobilnost koji je prihvatila i Europska komisija. Biciklistička ruta je uz veliki odaziv građana i simpatizera započela u samom središtu grada te završila na arheološkom nalazištu Sopot gdje su pronađeni tragovi naselja 5.000 godina prije Krista.  Ovu akciju spremno su podržali i odazvali se istoj gradski vijećnici Mate Vukušić i Dubravko Korenika, županijski vijećnici Davor Benić i Tomislav Dujmić te saborski zastupnik i  član Odbora za zaštitu okoliša u Hrvatskom saboru Damir Rimac.

Ovogodišnja središnja tema tjedna mobilnosti bila je „Clean air – It’s your move“ („Za čisti zrak – na tebi je red“), s ciljem podsjećanja građana kako pravilnim odabirom načina kretanja mogu značajno utjecati na kvalitetu zraka jer podatci su neumoljivi. Ljudi koji žive u područjima s niskom razinom onečišćenosti zraka žive dulje, dok su oni u onečišćenim područjima skloniji respiratornim i krvožilnim bolestima  te su izloženi većem riziku od prerane smrti.

Odaziv građana bio je iznimno velik, a reakcije isključivo pozitivne, što je samo dokaz kako su Vinkovčani svjesni potrebe očuvanja okoliša. Sudeći po reakcijama ova akcija postat  će
tradicionalna akcija Gradske organizacije SDP-a Vinkovci koja će se ponoviti prvom prilikom uz napomenu kako ovim putem apeliramo na sve građanke i građane grada Vinkovaca da vode brigu za očuvanje okoliša te da, što je više moguće, kao prijevozno sredstvo koriste bicikl, prvenstveno radi vlastitog zdravlja, stoji u priopćenju koje potpisuju Berislav Parat i Danijel Sofrenović.

8


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.