Obilježavanje Montrealskog masakra

fotografijaDana 6. prosinca 1989. u gradu Montrealu u Kanadi na fakultet u predavaonicu, u kojoj se nalazilo 60-ak studenata i studentica, upao je naoružani mladić Marc Lépine (25). Nakon što je naredio muškarcima da napuste prostoriju, počeo je pucati po studenticama, te je na mjestu ubio njih 6, a ranio 3 djevojke. Povod za njegov strašni zločin bio je isključivo antifeministički kontekst i izrazito politički akt. Naime, Lépine nije bio primljen na Strojarski fakultet, te je bio uzrujan činjenicom kako su žene radile na pozicijama na  kojima su do tada uobičajeno radili muškarci. Prije nego što je počeo pucati, Lépine se proderao: „Vi ste sve hrpa feministkinja, a ja mrzim feministkinje.“ Nakon toga, pomahnitali je mladić krenuo hodnicima fakulteta, tražeći isključivo studentice u koje bi pucao. Prije nego što je izvršio suicid, ubio je 14 studentica, a ranio još 10-ak, dok je nenamjerno, ozlijedio i 4 muška studenta.

Masakr koji se dogodio, pokrenuo je mnoge kampanje, s ciljem zaustavljanja muškog nasilja, a došlo je i do velike međunarodne solidarnosti, koja i dan danas traje.

Upravo zbog toga, Socijaldemokratski Forum žena GO SDP-a Vinkovci i ove se godine pridružio obilježavanju ovog nemilog događaja, želeći još jednom ukazati na nasilje nad ženama, koje ne možemo i ne smijemo tolerirati. Jer, kao što je rekla pokojna feministička spisateljica Andrea Dworkin: „Dužnost je svake od nas biti žena koju je Marc Lépine želio ubiti. Sve moramo živjeti s tom časti, s tom hrabrosti. Moramo istjerati strah. Moramo izdržati. Moramo stvarati. Moramo se oduprijeti.“


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.