Ništa novo od promjena – Grad Vinkovci dijeli poslove po starim obrascima

Iako gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić stalno najavljuje promjene u funkcioniranju grada, današnja ga je sjednica Gradskog vijeća još jednom demantirala. Gradonačelnik je mogao raspisati javne natječaje za održavanje nerazvrstanih cesta i održavanje javne rasvjete na području Vinkovaca, ali je po starome, odluku o izboru odlučio donijeti putem poziva za dostavu ponuda. Drugim riječima, umjesto da svi gospodarski subjekti budu obaviješteni kako Grad Vinkovci traži obrte ili poduzeća za obavljanje radova, i mogu se javiti na takav natječaj, dobiti posao i ostvarivati svoju egzistenciju – iz gradske je uprave poslan poziv samo na tri odabrane adrese kako bi dostavili ponude, te će izabrano Povjerenstvo odrediti koja je najbolja. Dok ostala poduzeća za to i ne znaju.

Tako je danas za održavanje nerazvrstanih cesta odabrana tvrtka Cestorad d.o.o. Vinkovci, koja je to isto obavljala i u proteklom četverogodišnjem razdoblju. Vrijednost ugovora je 11 milijun kuna godišnje, naredne četiri godine.

Isto je tako i tvrtka Polion d.o.o. Vinkovci dobila Ugovor za održavanje javne rasvjete (850.000 kuna godišnje, naredne četiri godine). Polion je također bio nositelj i prethodnog ugovora.

Predsjednik vinkovačkog SDP-a Davor Benić zatražio je od predsjednika Gradskog vijeća Mladena Karlića da skine s Dnevnog reda točku o dodjeli ugovora Polionu, jer je 27. srpnja izašao novi Zakon o komunalnom gospodarstvu koji propisuje kako se ovakvi ugovori mogu dodjeljivati isključivo putem javnog natječaja, a ne po pozivu – ako tako odluči gradonačelnik. Isto je odbijeno. Trenutno važeći ugovor s Polionom traje do 31. prosinca 2018. i nije bilo potrebe za žurbom. Osobito je bilo zanimljivo slušati Bosančića i Karlića kako nisu znali kada će bit donesen novi zakon, na što im je Benić replicirao kako svaki građanin na web stranicama Sabora može vidjeti u kojoj je trenutno fazi donošenje pojedinog zakona, a kamoli saborski zastupnik Karlić.

Uglavnom, sve je odrađeno po važećim zakonskim odredbama, iako su oni dopuštali i javni natječaj, ali s gorkim okusom netransparentnosti kako su neki poslovi samo za neke, a ne za sve. Ostali mogu u Irsku.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.