Nezaposlenih najviše u gotovo šest godina, vrhunac tek dolazi

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je danas da je u lanjskom prosincu broj nezaposlenih porastao za 7495 osoba, ili 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 319.845 osoba, što je najveći broj nezaposlenih od travnja 2005. godine.

To je u skladu s očekivanjima, s obzirom da je pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo u prosjeku da je u prosincu broj nezaposlenih porastao za 7800.

U prosincu je broj nezaposlenih dosegnuo najvišu razinu od travnja 2005. godine, kada je iznosio 320.283 osobe.

“Podaci su u skladu s očekivanjima. Zbog sezonskog utjecaja i još uvijek nepovoljnih kretanja u realnom sektoru, na domaćem tržištu rada bilježimo daljnji rast nezaposlenosti. Broj nezaposlenih približava se brojci od 320.000, pa možemo očekivati da će stopa nezaposlenosti za prosinac dosegnuti 18,7 posto, jer je znatno smanjen broj radno aktivnog stanovništva”, kaže direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga Zrinka Živković-Matijević.

Stopa nezaposlenosti od 18,7 posto nije zabilježena još od travnja 2005. godine.

To sve dodatno ukazuje na slabosti domaćeg tržišta rada. Osim rasta broja nezaposlenih, smanjuje se i broj radno aktivnog stanovništva. Pritom se smanjuje i broj zaposlenih osoba, dijelom zbog odlaska u mirovinu, a dijelom zbog gubitka radnog mjesta, dodaje Živković-Matijević.

“Očekujem da će tržište rada ostati slabo tijekom prve polovine ove godine, a vrhunac negativnog trenda mogao bi biti zabilježen krajem prvog i početkom drugog tromjesečja. U turističkoj sezoni doći će do blagog oporavka na tržištu rada, dijelom zbog sezonskih faktora, kao i zbog baznog učinka, a očekujem i da će se kretanja u realnom sektoru postupno blago poboljšavati”, ocjenjuje Živković-Matijević.

No, dodaje i da je o stvarnom oporavku teško govoriti prije kraja 2011. godine.

“Tržište rada cijele će godine biti jedna od najbolnijih točaka hrvatskog gospodarstva, jer će izravno utjecati na životni standard građana, kao i na razinu potrošačkog pesimizma, što će obuzdavati oporavak domaće potrošnje”, zaključuje Živković-Matijević.

U prosincu prošle godine broj nezaposlenih bio je u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine veći za 28.300 osoba, ili 9,7 posto.

(Izvor: business.hr)


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.