Namjerava li Vlada provoditi odredbe Istanbulske konvencije?

Priopćenje SDFŽ-a u povodu 22. rujna – Nacionalnog dana borbe protiv nasilja prema ženama:

Uz Nacionalni dan borbe protiv nasilja prema ženama, 22. rujna, Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske upozorava na brutalno nasilje kojemu su izložene žene u Hrvatskoj.

Za mnoge žene upravo je obiteljsko okruženje i dom najnesigurnije mjesto, mjesto na kojemu gube život. Tome se mora stati na kraj, primjenom zakona i zaštitom žrtava. U najvećem broju slučajeva to su žene.

U prvih šest mjeseci ove godine ubijeno je 5 žena, od toga su njih 4 stradale od ruke partnera. U proteklih pet godina ubijena je 91 žena.

Ove porazne brojke zvone na uzbunu.

Hrvatska je ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama – poznatiju kao Istanbulska konvencija. Vrijeme za provedbu njezinih odredaba i stvaranje institucionalnog i legislativnog okruženja za njezinu punu primjenu – nije sutra, bilo je jučer.

U uvjetima socijalne i ekonomske deprivacije i rastućeg govora mržnje, osobito putem društvenih mreža i u medijima, ali i u djelovanju političkih aktera u Hrvatskoj, pitanje nasilja prema ženama iznova se mora staviti visoko na listu prioriteta.

Podsjećamo i ovom prilikom kako Hrvatska nema Nacionalnu politiku ravnopravnosti spolova (posljednja je vrijedila do 2015. godine), koja predstavlja krovni, strateški dokument za ostvarivanje rodne ravnopravnosti i ljudskih prava žena u Hrvatskoj. Takvo minoriziranje, zanemarivanje i marginaliziranje politike rodne ravnopravnosti i prava žena na slobodno, sigurno i socijalno i ekonomski prosperitetno društvo, tužna je slika politike aktualne hrvatske Vlade.

Pokazuje se tako da, usprkos iznuđenoj ratifikaciji Istanbulske konvencije, Vlada nema namjeru provoditi njezine odredbe i ulagati sredstva u stvaranje uvjeta za siguran i dostojanstven život žena u Hrvatskoj.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.