Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

fotografijaNacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u Hrvatskoj 22. rujna, a proglasio ga je Hrvatski sabor 15. listopada 2004., potaknut tragičnim događajem koji se odigrao  1999. godine, na Općinskom sudu u Zagrebu. Upravo je 22. rujna 1999. tijekom brakorazvodne parnice, Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Oraškić je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Nasilje nad ženama prisutno je u svim društvima, a razlike možemo naći u dominantnim oblicima nasilja, odnosno prema nasilju, kao i mehanizmima zaštite žena žrtava nasilja. Problemi s kojima se i danas suočavamo i dalje su vezani uz nizak broj prijava nasilja nad ženama. Većina tih nasilja, koje se uglavnom događa u obiteljima žrtve, na žalost, uglavnom ostaje neprijavljena. Razlozi za to su brojni, a jedan od glavnih uzroka neprijavljivanja takvog nasilja strah je od počinitelja, te dugi i mučni sudski procesi, dok se počinitelji uglavnom „izvuku“ sa minimalnim kaznama. Unatoč činjenici da živimo u demokratskom društvu 21 stoljeća, nasilje nad ženama u Hrvatskoj je još uvijek uvelike prisutno. Statistički podaci su poražavajući, na jedno prijavljeno silovanje dolazi čak 15 do 20 neprijavljenih slučajeva silovanja, dok kod obiteljskog nasilja na jedno prijavljeno dolazi 10 neprijavljenih slučajeva.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za osnovni cilj ima senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama, te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.

Socijaldemokratski forum žena Gradske organizacije Vinkovci (SDFŽ) oštro osuđuje svaki oblik nasilja nad ženama i odlučan je u ideji da treba stati na kraj svakom obliku nasilja, kako bi i budućim naraštajima usadili u svijest da je nasilje nešto što treba spriječiti, a ne poticati.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.