Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

slikaNacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u Hrvatskoj 22. rujna, a proglasio ga je Hrvatski sabor 15. listopada 2004., potaknut tragičnim događajem koji se odigrao 1999. godine, na Općinskom sudu u Zagrebu. Upravo 22. rujna 1999. tijekom brakorazvodne parnice, Mato Oraškić ubio je sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Oraškić je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

Nasilje nad ženama prisutno je u svim društvima, a razlike možemo naći u dominantnim oblicima nasilja, odnosno prema nasilju, kao i mehanizmima zaštite žena žrtava nasilja. Problemi s kojima se i danas suočavamo i dalje su vezani uz nizak broj prijava nasilja nad ženama. Većina tih nasilja, koje se uglavnom događa u obiteljima žrtve, na žalost, uglavnom ostaje neprijavljena. Razlozi za to su brojni, a jedan od glavnih uzroka neprijavljivanja takvog nasilja strah je od počinitelja, te dugi i mučni sudski procesi, dok se počinitelji uglavnom „izvuku“ sa minimalnim kaznama. Unatoč činjenici da živimo u demokratskom društvu 21 stoljeća, nasilje nad ženama u Hrvatskoj je još uvijek uvelike prisutno. Statistički podaci su poražavajući, na jedno prijavljeno silovanje dolazi čak 15-20 neprijavljenih slučajeva silovanja, dok kod obiteljskog nasilja na jedno prijavljeno dolazi 10 neprijavljenih slučajeva. U nešto više od godinu dana 16 je žena ubijeno od strane muškaraca s kojima su bile u obiteljskoj ili partnerskoj vezi. Ubijane su žene svih generacija – kćeri, majke i bake. Svakih 28 dana u Hrvatskoj jednu ženu ubije njezin sadašnji ili bivši partner. Više od 30 žena svakog dana trpi fizičko nasilje od strane sadašnjeg ili bivšeg supružnika. Svakih 11 dana, jedna žena prijavi silovanje koje je počinio njezin partner ili suprug.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za osnovni cilj ima senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama, te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.

Socijaldemokratski forum žena Gradske organizacije Vinkovci (SDFŽ) i ove godine diže svoj glas protiv bilo kakvog oblika nasilja nad ženama i odlučan je u ideji da treba stati na kraj svakom obliku nasilja, kako u vremenu u kojem živimo, tako i u budućnosti.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.