Međunarodni dan žena

IMGP4482FŽ SDP-a GO Vinkovci i ove je godine obilježio Međunarodni dan žena kojom prilikom su već tradicionalno darivali naše sugrađanke s tisuću crvenih karanfila. Podjeli cvijeća našim sugrađankama se pridružio i saborski zastupnik i predsjednik GO SDP Vinkovci mr.sc. Damir Rimac podržavajući ovu akciju i ističući kako je i EU parlament ove godine naglasak stavio na problem nasilja nad ženama.

Predsjednica Foruma žena – Martina Levaković Banović je naglasila kako na današnji dan trebamo odati priznanje svim ženama koje su sudjelovale u ženskim pokretima diljem svijeta i kako Međunarodnim danom žena danas slavimo ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prava koja danas žene ostvaruju nisu nam dana sama po sebi. Za njih smo se itekako morale izboriti, a ta je borba bila teška i često vrlo neizvjesna, no isto tako poticajna i obvezujuća za sve nas koje smo se odlučile baviti politikom kako bismo novim naraštajima osigurale bolje i sretnije mjesto za život.

Rodna ravnopravnost koja se danas osigurava nacionalnim zakonima i strategijama te direktivama Europske unije, za većinu žena i postizanje njihove ravnopravnosti još uvijek nije dovoljna. Iako zakoni postoje, suočavamo se i danas s različitim tumačenjima i lošom provedbom koja omogućava da žene, umjesto da napreduju i jačaju svoju poziciju, još uvijek budu diskriminirane, imaju otežan pristup tržištu rada i budu slabije plaćene te nedovoljno zastupljene u gotovo svim važnim društvenim i političkim procesima.

Iako je napredak u ostvarivanju rodne ravnopravnosti vidljiv, mi članice Socijaldemokratskog foruma žena ne možemo biti zadovoljne.  I dalje se moramo boriti za punu ravnopravnost i paritetnu zastupljenost na svim razinama političkog djelovanja kako bi se ostvarila, duboko smo uvjerene, društvena pravednost i bolji život za sve članove i članice našega društva.

Prvi sljedeći izbori koji su pred nama – izbori za Parlament Europske unije 25. svibnja ove godine prilika su da rodno obojimo političku kampanju te da progovorimo o politikama i vrijednostima koje, kao socijaldemokratkinje i socijaldemokrati, zastupamo na razini cijele Europske unije.

Socijalno, ekonomsko i političko osnaživanje žena je u središtu našeg političkog djelovanja i mi ga kao članice Socijaldemokratskog foruma žena moramo staviti na vrh političke agende koja će osigurati jednake mogućnosti za sve, poštivanje ljudskih prava, solidarnost, punu slobodu i društveni napredak.

Obilježavanje ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena shvaćamo kao nastavak borbe za rodnu ravnopravnost i priliku da kao stranka još jednom pokažemo da zastupamo razvoj pluralističkog, demokratskog, pravednog i solidarnog društva koje će omogućiti svim građanima dostojanstven, siguran i kvalitetan život.

FŽ SDP-a GO Vinkovci želi sretan Međunarodni dan žena svim ženama i svima onima za koje se i dalje borimo kroz svoj svakodnevni angažman na terenu i u političkim arenama.


2 comments to Međunarodni dan žena

  • xxx

    SDP JE predao godišnji financijski izvještaj nadležnim institucijama, no s predajom Državnom izbornom povjerenstvu su zakasnili.Zar opet !!!!!

  • lena 08

    SDPeovici toplo Vam preporučam da pogledate seriju “Mamutica ” od HTV-ea da vidite kako u zbilji funkcionira danas Hrvatska ,”Jozo Kalem” i društvo zar smo Vam zato dali povjerenje prije dvije godine????????????????

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.