Međunarodni dan starijih osoba

U cilju sprječavanja zanemarivanja, zapostavljanja i siromaštva starijih osoba Glavna skupština UN-a odlučila je da se 1. listopada  sve vlade svijeta potaknu da u svoje nacionalne programe uključe načela: neovisnost, društveno sudjelovanje, samoispunjenje, skrb  i  dostojanstvo.

Hrvatski Sabor usvojio je Europsku socijalnu povelju i dodatni protokol Europskoj socijalnoj povelji  i  tako se obvezao učinkovito štititi prava starijih osoba na socijalnu i zdravstvenu skrb primjerenu njihovim potrebama i zdravstvenom stanju.

Socijaldemokratski forum seniora, Forum žena i Forum mladih u sklopu obilježavanja 1. listopada Međunarodnog dana starijih osoba posjetio je dana 30. rujna Dom za stare i nemoćne u Vinkovcima te uz prigodan program uručio i poklon sačinjen od jabuka, meda, vune i  konca  za ručne radove te  nešto prikupljenih knjiga.

1. listopada na  vinkovačkoj tržnici u vremenu od  8.30 do 10.30  Forum seniora, Forum žena i Forum mladih upriličio je druženje i razgovor sa umirovljenicima i osobama treće životne dobi, dijelio jabuke kao simbol zdrave prehrane te prigodne publikacije i poruke Socijaldemokratskog foruma Hrvatske te proveo anonimne ankete o socijalnom položaju umirovljenika.

U vremenu u kojem danas živimo malo je onih za koje se može reći da im je lako, a starije osobe i umirovljenici su svakako skupina stanovništva za koje se sa sigurnošću može reći da je na njihovim plećima najveći teret krize i recesije koja nas je zahvatila

Upravo ovom prigodom želimo ukazati na činjenicu da su užici bogatih često natopljeni suzama siromašnih, a upravo siromaštvo je jedan od najvećih svjetskih problema koje često prati glad kao najveći neprijatelj čovječanstva.

Majka Tereza je  svojim životnim poslanjem ostavila svima trajnu poruku da jedino pravedno dijeljenje dobara koja smo stekli može ukloniti siromaštvo.

Slike sa akcije možete pogledati u našoj  >> Galeriji <<


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.