Međunarodni dan starijih osoba

umirovljeniciSvjetska skupština UN-a preporučila je da se jedan dan u godini posveti starijim osobama kako bi se njegovim održavanjem potaknula skrb i donošenje programa i mjera koje će spriječiti zanemarivanje, zapostavljanje i siromaštvo starijih osoba te je svojom rezolucijom 46/91 potaknula vlade svih zemalja da u svoje nacionalne programe uključe načela: neovisnost, društveno sudjelovanje, skrb, samoispunjenje i dostojanstvo.

Hrvatski Sabor usvojio je zakon kojim se prihvaća Europska socijalna povelja kao i Dodatni protokol Europskoj socijalnoj povelji u kojem se definira pravo starijih osoba na socijalnu zaštitu i kojim se obvezuje da će usvajati i promicati mjere kojima je osobita svrha omogućiti starijim osobama da što je moguće duže ostanu punopravni članovi društva, da im se omogući da slobodno izaberu svoj način života u svojoj uobičajenoj sredini, da im se osigura zdravstvena njega i usluge koje zahtijeva njihovo zdravstveno stanje te napokon da im se osigura dovoljno sredstava koja će im omogućiti dostojan život i aktivno sudjelovanje u javnom društvenom i kulturnom životu.

U četvrtak, 1. listopada u 10.00 sati aktivisti Foruma seniora, Foruma žena i Foruma mladih Gradske organizacije SDP-a Vinkovci posjetili u Dom za starije i nemoćne osobe u Vinkovcima te se svim starijim osobama, umirovljenicima i predstavnicima medija obratio predsjednik Foruma seniora Drago Majstorović i čestitao im „Međunarodni dan starijih osoba“. Uz čestitke donirali su: veću količinu jabuka, konca za ručni rad, 6 kg meda te dijelili publikacije o zdravoj prehrani starijih osoba i jabuke kao simbol zdrave prehrane.

Papa Ivan Pavao II je u svom obraćanju starijim osobama rekao da se trajanje života znatno produžilo i unatoč činjenici da godine brzo prolaze, usprkos muci i poteškoćama koje ga obilježavaju, život je prelijep i predragocjen da bismo ga se zasitili.

Teško je i zamisliti kakve sve muke i poteškoće proživljavaju i kakvom su položaju starije osobe i umirovljenici nakon više od 6 godina duge krize i recesije, ako njih oko 95 % prima mirovinu manju od prosječne plaće a oko 60 % nešto veću od službene linije siromaštva i ako je prosječna mirovina 40 % prosječne plaće. Prosječna plaća u Vukovarsko-srijemskoj županiji je dostatna 4-članoj obitelji za tek 17 dana preživljavanja i zaostaje za prosjekom u RH za 15 do 17 %.

Vjerujemo da će nam svima poboljšanje materijalnog položaja pa tako i kvalitete življenja starijih osoba i umirovljenika donijeti činjenice: „Uvođenje reda u državi“; „Mirovinska reforma“ i uvođenja reda u mirovinski sustav; „Novi početak“ – otpis dugova socijalno najugroženijim; „Garancija za mlade“ – posao, stručno osposobljavanje ili obrazovanje u roku od 4 mjeseca za osobe do 30 godina; „Zdravstvo za sve“ – kvalitetni zdravstveni sustav koji pripada svim građanima i nije na prodaju; „Zelena Hrvatska“ – stvoreno 11.000 zelenih radnih mjesta i uštede na troškovima energije do 60 %; „EU fondovi“ – Hrvatska u plusu prema izvješćima Europske komisije; Hrvatska je 2014. godine povukla 173,6 milijuna eura više nego što je uplatila u EU proračun; „Rješavanje problema švicaraca“ – je rješavanje problema građana zaduženih u švicarskim francima; „Ljeto dobrih vijesti“ – samo prihodi od turizma u 2015. godini iznosili su 7,4 milijardi eura i porasli su 13,8 posto u usporedbi s istim razdobljem u 2014. a u turističkim zanimanjima novozaposlenih u prvih 6 mjeseci je 30.172 osoba. Svanulo je i vidi se da Hrvatska raste, nema povratka na staro.

Letak za Međunarodni dan starijih osoba


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.