Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta 2017.

Screenshot_2“Sjećanje na holokaust: obrazovanjem za bolju budućnost”, tema je ovogodišnjeg obilježavanja 27. siječnja – Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Ovom temom Ujedinjeni narodi naglašavaju „univerzalnu dimenziju edukacije o holokaustu kao platformi za poštivanje ljudskih prava, širenje tolerancije i obrane humanosti“. UN je stava da je holokaust takva povijesna pojava na čijim poukama danas treba učiti o opasnosti od ekstremizma te o prevenciji genocida.

U stalno rastućem ekstremizmu, antisemitizmu i svim oblicima netolerancije, iskreni pijetet prema jednom od najvećih zločina u ljudskoj povijesti predstavlja civilizacijsko-moralnu obavezu svih političkih opcija, a posebice nas socijaldemokrata koji smo ujedno bili jedna od progonjenih populacija od nacističkog režima. Na današnji dan kad se relativiziraju sve žrtve nacističko-fašističkih režima, kad se uništavaju spomen-obilježja ljudima pobijenim od ustaških režima (referenca na konstantno uklanjanje antifašističkih spomenika diljem Hrvatske, posebno na području Vinkovaca), kad mladi ljudi ne posjeduju nikakvu empatiju prema bilo kakvom obliku stradanja i prelako padaju kao žrtve konzervativne revolucije koja se u Hrvatskoj provodi već desetljećima, moramo biti iznimno zabrinuti za smjer Europe i Hrvatske u XXI. stoljeću.

Pošto u Vinkovcima vlada svojevrsna „silenzio stampa“ i praktički nema mjesta obilježavanju ovih užasnih zločina zbog nezainteresiranosti vladajućih, mi socijaldemokrati paljenjem svijeća u obliku Davidove zvijezde na mjestu nekadašnje vinkovačke sinagoge (uništene od ustaša i Nijemaca 1942.) šaljemo poruku podrške svima koji su obilježeni i izloženi teroru zbog svoje boje kože, nacionalnosti, vjersko-religijske pripadnosti, seksualne orijentacije i naposljetku, političke orijentacije.

Umjesto političke poruke za kraj ću citirati stihove njemačkog pastora Martina Niemöllera koji bi trebali u svima nama probuditi otpor i gnušanje prema nasilju, diskriminaciji i usmjeriti nas u izgradnju boljeg i pravednijeg društva i to svim potrebnim sredstvima:

„Prvo su došli po komuniste,

a ja se nisam pobunio

jer nisam bio komunist.

Zatim su došli po Židove,

a ja se nisam pobunio

jer nisam bio Židov.

Zatim su došli po sindikaliste,

a ja se nisam pobunio

jer nisam bio sindikalist.

Zatim su došli po katolike,

a ja se nisam pobunio

jer sam bio protestant.

Zatim su došli po mene,

a do tada više nije bilo nikoga

da se pobuni.“


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.