Međunarodni dan pismenosti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Međunarodni dan pismenosti  (International Literacy Day) obilježava se svake godine 8. rujna. UNESCO-va je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih. Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti rodila se 1965. godine u Teheranu na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja gdje su raspravljali o iskorjenjivanju nepismenosti.

Nepismenih osoba u svijetu je 774 milijuna. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u Republici Hrvatskoj je 3.800.000 ljudi starijih od 10 godina, a njih 0,8 % ili   30.400 je nepismeno. U odnosu na pretposljednji popis stanovništva iz 2001. godine napredovali smo u pismenosti za 1 %!

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je ukupno 179 109 stanovnika od čega je 85 423  muškog spola, a 93 686  ženskog spola. Broj nepismenih osoba u cijeloj županiji iznosi 5 676  (3,17 %) od čega je 838 (0,98 %) osoba muškog spola i 4838 (5,16 %) ženskog spola.

Najmanje pismenih osoba je u gradu Vinkovcima. Od ukupnog broja stanovnika koji iznosi 31 295, muškaraca je 14 719, a žena 16 576 . Ukupno nepismenih u Vinkovcima je 554 (1,77 %) od čega je 77 (0,52 %) osoba muškog spola, a 477 (2,89%) osoba ženskog spola.

U današnje vrijeme pojam pismenosti nije vezan samo uz sposobnost čitanja i pisanja već je zašao u sva područja života i označava sposobnost snalaženja, razumijevanja i korištenja informacija u svrhu boljeg osobnog napredovanja u obrazovanju, zdravlju, kulturnom i društvenom životu. Na ovaj dan trebali bi slaviti pismenost, ali i shvatiti kako je pismenost temeljno ljudsko pravo koje u sklopu obrazovanja treba biti svima omogućeno i dostupno.

U Hrvatskoj je stopa nepismenosti relativno mala, no ipak treba težiti njezinom još većem smanjenju. Sa pismenosti je usko vezano i obrazovanje, a pristup obrazovanju treba biti omogućen svima. Nažalost, zbog sve većih troškova života i školovanja mnogi nemaju tu mogućnost, a to se može negativno odraziti na smanjenje nepismenosti.

Koincidencija je da je ove godine Međunarodni dan pismeno pao na prvi dan početka nove školske godine u Hrvatskoj.

U tu svrhu Forum mladih SDP-a Vinkovci želi svim školarcima sretnu i uspješnu novu školsku godinu s porukom da trebaju ulagati u svoje obrazovanje, jer obrazovanje je ključ uspjeha svakog pojedinca.


1 comment to Međunarodni dan pismenosti

  • You share interesting things here. I think that your
    page can go viral easily, but you must give it initial boost and
    i know how to do it, just type in google for – mundillo traffic increase go
    viral

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.