Međunarodni dan pismenosti

IMG_20150908_161712Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) obilježava se svake godine 8. rujna. UNESCO-va je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih. Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti rodila se 1965. godine u Teheranu na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja gdje su raspravljali o iskorjenjivanju nepismenosti.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je ukupno 160.506 stanovnika starijih od 10 godina. Broj nepismenih osoba u cijeloj županiji iznosi 2.583 (1,6 %) od čega je 0,6 % osoba muškog spola i 2,6 % ženskog spola. Vinkovci imaju 31.228 stanovnika starijih od 10 godina, što iznosi 20% ukupnog broja stanovnika u Županiji. Ukupno nepismenih u Vinkovcima je 346 (1,1 %) od čega je 0,5 % osoba muškog spola, a 1,6 % osoba ženskog spola.

U današnje vrijeme pojam pismenosti nije vezan samo uz sposobnost čitanja i pisanja već je zašao u sva područja života i označava sposobnost snalaženja, razumijevanja i korištenja informacija u svrhu boljeg osobnog napredovanja u obrazovanju, zdravlju, kulturnom i društvenom životu. Na ovaj dan trebali bi slaviti pismenost, ali i shvatiti kako je pismenost temeljno ljudsko pravo koje u sklopu obrazovanja treba biti svima omogućeno i dostupno.

U Hrvatskoj je stopa nepismenosti relativno mala, no ipak treba težiti njezinom još većem smanjenju. Sa pismenosti je usko vezano i obrazovanje, a pristup obrazovanju treba biti omogućen svima. Nažalost, zbog sve većih troškova života i školovanja mnogi nemaju tu mogućnost, a to se može negativno odraziti na smanjenje nepismenosti.

Forum mladih SDP-a Vinkovci je današnji dan obilježio dijeljenjem grafitnih olovaka i letaka kojima ukazujemo na veliku stopu nepismenosti kako u Vinkovcima tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Forum mladih SDP-a Vinkovci želi svim školarcima sretnu i uspješnu novu školsku godinu s porukom da trebaju ulagati u svoje obrazovanje, jer obrazovanje je ključ uspjeha svakog pojedinca.

IMG_20150908_162120


1 comment to Međunarodni dan pismenosti

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.