Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, GO SDP-a Vinkovci ističe:

NOVA RASPODJELA BOGATSTVA CILJ JE NAŠE POLITIKE

Prije točno 24 godine u Parizu se okupilo sto tisuća ljudi kako bi odali počast žrtvama siromaštva, gladi i nasilja. Od 1993. godine, kada je Glavna skupština Ujedinjenih naroda odlučila da će se na taj dan promicati potreba za smanjenjem siromaštva u svim zemljama, 17. listopada obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Ovaj dan obilježava se samo jedan dan nakon Svjetskog dana hrane, koji je posvećen upravo onima koji nemaju što jesti, te problemu nedostatka hrane u svijetu. Jedan od glavnih uzroka ovog globalnog problema potječe od jednog još većeg – nezaposlenosti. Statistike govore da danas postoji negativan trend konstantnog rasta broja nezaposlenih ljudi, te ih u svijetu trenutno ima oko 180 milijuna. Samo u našem okruženju živi blizu 320.000 nezaposlenih i veliki broj onih koji od svoje plaće ili mirovine ne mogu zadovoljiti ni osnovne životne potrebe dostojne čovjeka, pa zbog golog preživljavanja koriste vrlo nepovoljne kredite i uz dugove postaju „robovi“ banaka i sličnih institucija. Siromaštvo i neimaština vrlo ozbiljno prijeti svima, a naročito starijim osobama, umirovljenicima i samačkim domaćinstvima. U borbi protiv ovog negativnog fenomena koji sve više zahvaća našu domovinu, jedan od najvažnijih faktora svako treba biti i rad političkih stranaka. Tako razmišljaju i svi članovi GO SDP-a Vinkovci svjesni da je ovaj problem odavna zahvatio naš grad u kojemu budućnost naših sugrađana, kako starijih, tako i mladih generacija ovisi o njihovom socijalnom statusu.

„Na današnji dan ističemo da je potrebno vrlo ozbiljno se pozabaviti uzrocima siromaštva i sve bezobzirnije podjele na besramno bogate i nedopustivo siromašne u svijetu, u našoj domovini i prije svega u našem gradu. Borba protiv siromaštva mora biti jedan od glavnih ciljeva i motiva vođenja lokalne politike, a naravno, i politike na državnoj razini. Svjesni smo jednog lošeg trenda, a to je onaj da upravo mladi koji su budućnost našega grada i zemlje, sve češće dolaze u iskušenje da napuste svoje domove i pronađu budućnost u nekom ljepšem okruženju gdje njihova egzistencija neće biti dovedena u pitanje. To je trend koji svojom politikom nužno želimo zaustaviti. Cilj nam je osigurati svima radno mjesto za koje su se školovali, uvesti jednu novu politiku pravedne raspodjele bogatih i siromašnih, koja ne znači ništa drugo nego manju pohlepu kod jednih na račun drugih. Jedini odgovor na siromaštvo su pravična plaća i pravična mirovina poslije radnoga vijeka, naknade za nezaposlene, socijalne pomoći od kojih se može dostojno živjeti, te dostojna skrb o bolesnima, starima, nemoćnima i napuštenima.Ovdje se radi i o društvenoj solidarnosti i potrebi da se stvore neki novi, ljepši uvjeti da se naši sugrađani ni na koji način ne osjećaju ugroženi i u tome smjeru nastavit ćemo razvijati svoje djelovanje.“ 


1 comment to Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.