Međunarodni dan borbe protiv siromaštva – 17. listopada

9127842967_74af685ab9_mPredsjednik Foruma seniora Gradske organizacije SDP-a Vinkovci, Drago Majstorović, je povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva istaknuo: PRAVEDNA RASPODJELA BOGATSTVA MORA POSTATI CILJ POLITIKE!

Prije točno 27 godine u Parizu se okupilo sto tisuća ljudi kako bi odali počast žrtvama siromaštva, gladi i nasilja. Od 1993. godine, kada je Glavna skupština Ujedinjenih naroda odlučila da će se na taj dan promicati potreba za smanjenjem siromaštva u svim zemljama, 17. listopada obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Ovaj dan obilježava se samo jedan dan nakon Svjetskog dana hrane, koji je posvećen upravo onima koji nemaju što jesti, te problemu nedostatka hrane u svijetu. Jedan od glavnih uzroka ovog globalnog problema potječe od jednog još većeg – nezaposlenosti.

Danas je dan podsjećanja i prigodnih manifestacija, promidžbe političara i udruga, pisanja priopćenja, nabrajanja statističkih podataka, no pitanje je što je sa svim danima prije i poslije kada nakon gotovo sedmogodišnje krize i recesije pored nezaposlenih imamo veliki broj onih koji rade a ne primaju plaću i onih koji od te svoje plaće ili mirovine ne mogu zadovoljiti ni osnovne životne potrebe dostojne čovjeka, pa zbog golog preživljavanja koriste vrlo nepovoljne kredite i uz devizne klauzule postaju „robovi“ banaka i sličnih institucija.

Svjesni smo još jednog lošeg trenda, a to je da mladi i radno sposobni koji su jedina garancija bolje budućnosti nas i naše zemlje sve češće dolaze u iskušenje da napuste i napuštaju svoje domove da pronađu okruženje gdje njihova egzistencija neće biti upitna.

Siromaštvo i neimaština vrlo ozbiljno prijeti svima, a naročito starijim osobama, umirovljenicima i samačkim domaćinstvima.

Majka Tereza je rekla „Jedino što može ukloniti siromaštvo je pravedno dijeljenje dobara“ te stoga danas poručujemo da „Pravedna raspodjela bogatstva mora postati cilj politike“ gdje će se osigurati svima radno mjesto za koje su se školovali, pravična plaća i mirovina poslije radnog vijeka, naknade za nezaposlene, socijalne pomoći i dostojna i adekvatna skrb o bolesnim, starim i nemoćnim osobama.


1 comment to Međunarodni dan borbe protiv siromaštva – 17. listopada

  • vinko

    Gdje su teme o izborima što se čeka ,gdje je lista 5 izborne jedinice i ostalo??? A glad će nestat kad nam dođe naš karavođa na vlast.

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.