Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Forum žena GO SDP-a Vinkovci ističe:

POTPISIVANJE KONVENCIJE VIJEĆA EUROPE O BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA BIT ĆE VELIKI KORAK NAPRIJED 

Svake godine, 25. studenoga, još od 1999.-e, obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj je dan prihvaćen od strane UN-a, u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je brutalno dao ubiti Rafael Trujillo, diktator iz Dominikanske Republike. Cilj obilježavanja ovog datuma je osvješćivanje i senzibiliziranje javnosti na ovaj važan društveni problem, a ujedno je i prvi dan 16-dnevnog aktivizma tijekom kojeg brojni pojedinci i udruge nizom manifestacija, kampanja i priopćenja ukazuju na potrebu borbe protiv nasilja, borbe za ljudska prava, dostojanstvo svakog čovjeka, za mir, toleranciju i nediskriminaciju.

Iza nas su višegodišnji napori mnogih institucija, nevladinih organizacija i pojedinaca na, s jedne strane, osvješćivanju, a s druge strane, na izgradnji strateškog zakonodavnog okvira, kako za sankcioniranje, tako i za prevenciju nasilničkog ponašanja prema ženama. Put prema istinskoj eliminaciji nasilja nije niti lak niti jednostavan i traži ogroman trud cijelog društva.

Jednakost žena i muškaraca jedno je od suštinskih odredbi EU, priznato u ugovorima EU i u Povelji o temeljnim pravima EU, a također je i Ustavom RH propisana jednakost spolova. Međutim, bez obzira na sve propise i zakone, strategije, protokole i politike koji izrijekom naglašavaju poštivanje ravnopravnosti spolova u svim područjima života, a posebice u području zaštite od nasilja, na nažalost, još uvijek, i nakon niza godina, u Hrvatskoj postoji određeni raskorak između propisanog i provođenog, na što ovih dana upozorava i posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama, gđa Rashida Manjoo.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava, no, ipak, još je veći problem taj što najveći broj nasilja ostaje neregistriran. Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od izazivanja nasilnika i uzrokovanja još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja, mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći. Zadnjih nekoliko medijski eksponiranih slučajeva potvrđuje kako je trenutak napuštanja nasilnika nerijetko kritičan, kada se događaju i najteži i najgori incidenti nasilja, uključujući ubojstva i pokušaj ubojstva. Stoga od institucija očekujemo da upravo i u ovakvim trenucima prepoznaju potrebu žrtve za zaštitom i pomoći.

Mi, socijaldemokratkinje, i ovom prigodom ističemo posebno naša zalaganja, izražena u Strateškim prioritetima Foruma žena, a koja su danas prepoznatljiva i u mjerama i odlukama koja donosi i naša Vlada:  „Dakle, mi se kontinuirano zalažemo za provođenje svih, zakonima i međunarodnim ugovorima propisanih, ljudskih prava, prava žena, za rodnu ravnopravnost, toleranciju i nediskriminaciju. Smatramo da je potrebno izgraditi mreže skloništa i savjetovališta za žene žrtve nasilja te osigurati kontinuirano financiranje iz državnog i lokalnih proračuna. Jedan od naših ciljeva je i uvođenje obaveznih obrazovnih programa u sve stupnjeve obrazovanja, o demokraciji i ljudskim pravima, toleranciji, nediskriminaciji – uvažavanju različitosti, putem kurikuluma građanskog odgoja, kao i uvođenje rodnog i seksualnog obrazovanja, primjereno uzrastu. Nužno je konstantno  poticati smanjivanja stereotipa o ulozi žena u društvu, posebice u medijima, s ciljem uklanjanja svih oblika diskriminacije i stereotipizacije žena u medijima.

Od nepobitne je  važnosti i potpisivanje Konvencije VE o borbi protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje te njena ratifikacija u Hrvatskom saboru. To bi predstavljalo još jedan korak naprijed u borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama, a Hrvatsku bi svrstalo među zemlje koje su stvarno i istinski opredijeljene ka izgradnji boljeg, sigurnijeg i ravnopravnijeg društva.“


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.