Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

DSC0723025. studeni se diljem svijeta obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Odluku o obilježavanju ovog dana donijeli su Ujedinjeni narodi 17. prosinca 1999.

Socijaldemokratski Forum žena (SDFŽ) GO Vinkovci pridružio se obilježavanju ovog dana na način, da je 25.11.2016. (petak) u 18 sati, u stranačkim prostorijama, tradicionalno organizirao filmsku večer i političku debatu, u kojoj su sudjelovali članovi i članice SDP-a Gradske organizacije Vinkovci.

Iako se u kontekstu ovoga dana uglavnom govori o obiteljskom nasilju, nasilje nad ženama događa se i u drugim aspektima društvenog i političkog života. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena. Žene imaju pravo na jednako uvažavanje svih ljudskih prava i osnovnih sloboda.

SDFŽ GO Vinkovci se zalaže za pravo na život bez nasilja, promoviranje kulture nenasilja i međusobnog poštivanja spolova.

Kada govorimo o statističkim podacima u Hrvatskoj, možemo reći da su i više nego poražavajući. Samo u periodu od 01.01.2016. do 31.08.2016. godine u Hrvatskoj je ubijeno 11 žena, te je evidentirano 11 pokušaja ubojstava. U 2015. godini ubijeno je 15 žena, dok je evidentirano 16 pokušaja ubojstava. Zbog prekršaja počinjenih nasiljem u obitelji, u prvih šest mjeseci ove godine, prekršajno je prijavljeno 5.455 osoba, od čega 4.178 muškaraca i 1.277 žena.

 Svjetska statistika svjedoči kako su u više od 70 % slučajeva ubojstava žena u svijetu, izvršitelji bili njihovi partneri.

Jačanjem svijesti o ravnopravnosti spolova i borbi protiv nasilja nad ženama jačamo naše društvo i u nove naraštaje usađujemo učenje da je bilo koji oblik nasilja zlo koje treba spriječiti.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.