Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

DSC0723025. studeni se diljem svijeta obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Odluku o obilježavanju ovog dana donijeli su Ujedinjeni narodi 17. prosinca 1999.

Socijaldemokratski Forum žena (SDFŽ) GO Vinkovci pridružio se obilježavanju ovog dana na način, da je 25.11.2016. (petak) u 18 sati, u stranačkim prostorijama, tradicionalno organizirao filmsku večer i političku debatu, u kojoj su sudjelovali članovi i članice SDP-a Gradske organizacije Vinkovci.

Iako se u kontekstu ovoga dana uglavnom govori o obiteljskom nasilju, nasilje nad ženama događa se i u drugim aspektima društvenog i političkog života. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena. Žene imaju pravo na jednako uvažavanje svih ljudskih prava i osnovnih sloboda.

SDFŽ GO Vinkovci se zalaže za pravo na život bez nasilja, promoviranje kulture nenasilja i međusobnog poštivanja spolova.

Kada govorimo o statističkim podacima u Hrvatskoj, možemo reći da su i više nego poražavajući. Samo u periodu od 01.01.2016. do 31.08.2016. godine u Hrvatskoj je ubijeno 11 žena, te je evidentirano 11 pokušaja ubojstava. U 2015. godini ubijeno je 15 žena, dok je evidentirano 16 pokušaja ubojstava. Zbog prekršaja počinjenih nasiljem u obitelji, u prvih šest mjeseci ove godine, prekršajno je prijavljeno 5.455 osoba, od čega 4.178 muškaraca i 1.277 žena.

Svjetska statistika svjedoči kako su u više od 70 % slučajeva ubojstava žena u svijetu, izvršitelji bili njihovi partneri.

Jačanjem svijesti o ravnopravnosti spolova i borbi protiv nasilja nad ženama jačamo naše društvo i u nove naraštaje usađujemo učenje da je bilo koji oblik nasilja zlo koje treba spriječiti.