Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

slikaDan 25. studeni diljem se svijeta obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Odluku o obilježavanju ovog dana donijeli su Ujedinjeni narodi 17. prosinca 1997.

Socijaldemokratski Forum žena GO SDP-a Vinkovci pridužio se obilježavanju ovog dana na način da je u srijedu 25. studenog u 18,00 sati organizirao filmsku večer i političku debatu u službenim prostorijama GO SDP-a Vinkovci. Pogledan je film „Šuti“ “ (2013.) scenarista i redatelja Lukasa Nole. Film je predstavljen na Festivalu igranog filma u Puli 2013. godine, na kojem je nagrađen sa 6 nagrada. Ova istinita, snažna i dojmljiva priča tematizira obiteljsko nasilje, prateći sudbinu  Bebe od djetinjstva i odrastanja u nesretnoj obitelji, do trenutka kada osniva svoju obitelj. Ovo je priča o zatvorenom krugu, koji se uvijek nastavlja istim nasiljem i odsustvom ljubavi. Ovaj film je opomena, nadam se jasna svima nama, da o nasilju ne treba šutjeti!

Nakon filma članice SDFŽ GO SDP-a Vinkovci održale su raspravu na temu nasilja nad ženama prilikom čega su doneseni zaključci da je nasilje nad ženama nešto što se događa svakodnevno i na što ne smijemo zatvarati oči.

Svjetska statistika svjedoči kako su u više od 70 % slučajeva ubojstava žena u svijetu izvršitelji bili njihovi partneri. U Hrvatskoj je u prošloj godini počinjeno 18 kaznenih djela ubojstava među bliskim osobama, a od toga je 13 ubijenih žena. To čini 51,4% od ukupnog broja ubojstava (35), što je povećanje za 17,3%.

Ono što smatramo izuzetno bitnim je inzistiranje na što skorijoj ratifikaciji Istanbulske konvencije jer će to značiti da ćemo i u zakonodavnom smislu, ali i u implementaciji učiniti veliki korak naprijed. Stoga i mi socijaldemokratkinje pozivamo na što bržu ratifikaciju Konvencije.Treba stati na kraj nasilju nad ženama. Svako nasilje treba prijaviti i strogo osuditi. Nasilje nad ženama nije stigma žrtve, ono je sramota nasilnika i kao takvo mora biti osuđeno i spriječeno. Jačanjem svijesti o ravnopravnosti spolova i borbi protiv nasilja nad ženama jačamo naše društvo i u nove naraštaje usađujemo učenje da je nasilje zlo koje treba spriječiti.


1 comment to Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  • Great beat ! I wish to apprentice whilst you amend your website, how could i subscribe for a blog site?
    The account helped me a acceptable deal. I have been tiny bit acquainted
    of this your broadcast provided brilliant transparent concept

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.