Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

20141125_191444

Dan 25. studeni se diljem svijeta obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Odluku o obilježavanju ovog dana donijeli su Ujedinjeni narodi 17. prosinca 1999. godine, u znak sjećanja na sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabel, koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo 1960. godine u Dominikanskoj Republici. Sestre su bile političke aktivistkinje koje su djelovale pod imenom „Las Pariposas“ ili „Leptiri“ te su postale su simbol otpora diktatorskom režimu Trujilla, kao i simbol feminističkog pokreta. Zbog svojih aktivnosti uhićivane su više puta, zajedno sa svojim muževima, a kobni događaj stravičnog ubojstva sestara dogodio se 25.11.1960. godine kada su krenule u posjetu muževima koji su bili u zatvoru. Uhitila ih je Trujillova policija, sve tri su zadavljene, a njihova tijela su pronađena polomljenih kostiju što je dokaz brutalnog mučenja.

Socijaldemokratski Forum žena GO SDP-a Vinkovci pridužio se obilježavanju ovog dana na način da je organizirao filmsku večer i političku debatu. Pogledan je film „In the time of Butterflies“ ili „Vrijeme leptira“, u glavnoj ulozi sa Salmom Hayek, koji je snimljen po istinitom događaju okrutnog ubojstva sestara Mirabel. Nakon filma članice SDFŽ GO SDP-a Vinkovci održale su raspravu na temu nasilja nad ženama prilikom čega su doneseni zaključci da je nasilje nad ženama nešto što se događa svakodnevno i na što ne smijemo zatvoriti oči.

Statistički podaci su i više nego poražavajući. Između 10 i 12 žena u Hrvatskoj godišnje ubiju njihovi partneri, a većina njih se dogodi tijekom brakorazvodne parnice. Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj je fizički zlostavljana, a brojka drastično raste kada se tome pribroji nasilje koje nikada iz straha od ponavljanja nije prijavljeno i samim time nasilnici nisu registrirani. Svjetska statistika svjedoči kako su u više od 70 % slučajeva ubojstava žena u svijetu izvršitelji bili njihovi partneri, a prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u 2013. godini žrtvama obiteljskog nasilja je bilo 62 % žena.

Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima, od ženskog i obiteljskog, pa do društvenog i političkog života. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena. Građanska obveza je svih pridružiti se kampanji u borbi protiv nasilja nad ženama jer zahtjev ove kampanje nije ništa drugo osim pravo na život bez nasilja, promoviranje kulture nenasilja i međusobnog poštivanja spolova. Ravnopravnost spolova je demokratski zahtjev, a prava žena su, odgovaralo to nekome ili ne, ljudska prava. Samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji u periodu od 01.01.2014. – 31.08.2014. godine prema članku 4. Zakonu o zaštiti nasilja u obitelji evidentiran je 421 prekršaj od čega: 206 slučajeva tjelesnog nasilja, 204 slučajeva psihičkog nasilja, 7 ekonomskog nasilja i 4 slučajeva kažnjavanja djeteta. U najčešćem slučajevima se radilo o nasilju nad ženama u dobi 31 – 50 godina, dok su nasilnici bili muškarci u dobi do 50 godina. Ukupno je predloženo 295 zaštitnih mjera od kojih se najveći broj mjera odnosi na obavezno liječenje od ovisnosti te zabranu približavanja žrtvi nasilja u obitelji. Također, ukupno su 22 osobe prekršajno prijavljene za nepostupanje prema primjenjenoj zaštitnoj mjeri.

Treba stati na kraj nasilju nad ženama. Svako nasilje treba prijaviti i strogo osuditi. Nasilje nad ženama nije stigma žrtve, ono je sramota nasilnika i kao takvo mora biti osuđeno i spriječeno. Jačanjem svijesti o ravnopravnosti spolova i borbi protiv nasilja nad ženama jačamo naše društvo i u nove naraštaje usađujemo učenje da je nasilje zlo koje treba spriječiti.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.