Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se 9. studenoga (na isti dan kada obilježavam i rušenje zloglasnog Berlinskog zida 1989. godine koji je označio pad „željezne zavijese“ i totalitarnog sovjetskog komunističkog režima u istočnoj Europi) svake godine prisjećanjem na sve žrtve fašizma i antisemitizma, ali osim komemorativnog ima i prosvijedni karakter protiv svih suvremenih oblika fašizma i antisemitizma koji su pronašli vrlo plodno tlo u Europi 21. stoljeća zahvaćenoj brojnim ekonomskim i socijalnim krizama, te posvemašnjom društvenom dekadencijom.

Povijesno gledano, 9.XI.1938. i službeno su započeli masovni progoni Židova u nacističkoj Njemačkoj događajem poznatim pod nazivima „Kristallnacht“ (Kristalna noć, Pogromnacht – noć pogroma ili Reichskristallnacht – Carska kristalna noć). Te kobne noći u divljanju SA smeđekošuljaša unšteni su i opljačkani domovi i trgovine Židova, opljačkano je i uništeno 1688 sinagoga, a 267 ih je zapaljeno. Ubijen je 91 Židov, a 30 000 židovskih muškaraca (oko četvrtine svih židovskih muškaraca u Njemačkoj) odvedeno je u razne koncentracione logore, te je 1000 njih pritom i umrlo.

Snažna simbolika ovog spomen dana nažalost je vrlo aktualna i danas, jer smo i u 2014. godini nove ere, u 21. stoljeću, svjedoci rastućih ekstremnih skupina i vrlo negativno usmjerenog nacionalizma iz kojih se rađaju mržnja, ksenofobija, šovinizam i antisemitizam s rasizmom, kao i apologiji te revitalizaciji totalitarnih režima iz ropotarnice povijesti. Ove negativne pojave u obliku raznih „-izama“ posebno su ukorijenjene u mentalni korpus balkanskih naroda, što zbog dubokih (i neriješenih) povijesnih podjela, antagonizama i kontrarnosti totalitarnih režima, a što zbog iznimno loše i napete političke situacije prouzrokovane dubokom ekonomskom, socijalnom i intelektualnom krizom.

Sve ovo (dodatno pojačano medijskim zasipanjem lošim i subjektivnim tekstovima koji nerijetko vrše apologiju ovih negativnim pojava) posebno utječe na mlade i još neformirane umove koji lako podliježu negativnim utjecajima iz okoline (što je posebno vidljivo među mladima u školama). Ideološka zadojenost pojačana niskom razinom obrazovanja uz odsutnost bilo kakve objektivnosti i kritičkog rasuđivanja (uz vrlo loš utjecaj nekih pojedinaca iz raznih vjerskih zajednica i institucija koje se otvoreno svrstavaju na stranu ekstremno desničarskih režima) svoju najjaču ekspresiju imaju u potpunoj eksploziji nepojmljive mržnje po društvenim mrežama, portalima, te školskim hodnicima i učionicama. Sve ovo momentalno prerasta u vršnjačko nasilje i diskriminaciju prema svakom obliku različitosti koja se ne uklapa u društvenu stereotipnost primitivnog dijela našeg mentalnog korpusa (vrlo lako je povući paralelu između ovoga i Nietzscheovog pojma „morala stada“ iznešenog u epohalnom djelu „Also sprach Zarathustra“), što uzrokuje mržnju i socijalnu izolaciju vjerskih i etničkih manjina.

Upravo zbog ovakve alarmantne situacije iznimno je važno obilježiti ovaj dan sjećanja na Kristalnu noć 9.XI.1938. kojom je zapravo i počeo val nasilja prema židovskoj zajednici koja je postala javni neprijatelj broj 1 Hitlerovog nacističkog režima. Nažalost – kako to obično i biva u povijesti jer ljudski rod ništa ne uči iz njezina cikličkog ponavljanja – razne ekstremne neonacističke grupacije (Front National u Francuskoj, British national party u Velikoj Britaniji, Freiheitliche Partei Österreichs ili FPÖ u Austriji, Alleanza Nazionale u Italiji i mnoge druge), koje šire nove valove mržnje, diskriminacije i antisemitizma svih oblika našle su plodno tlo i u Europi 21. stoljeća 76 godina poslije Kristalne noći.

Ovim malim pamfletom protiv fašizma i antisemitizma želim uputiti javni apel na toleranciju prema svim manjinama (vjerskim, etničkim i seksualnim) jer je to jedini put u evoluciji našeg društva ka modernom, naprednom i moralno zrelom i odgovornom društvu. Nadam se da će moje misli doprijeti do građana svih generacija bez obzira na razinu obrazovanosti, dob, vjeru, spol, rasu i političku opredijeljenost jer sve to razlike koje nas generalno spriječavaju da postanemo ono što bi nam svima treba biti prioritet – ČOVJEKOM.

Predsjednik Savjeta za kulturu GO SDP Vinkovci
Josip Paulić, mag.educ.phil. et mag.educ.hist.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.