Javna tribina o mirovinskoj reformi

U petak, 26. listopada, SDP Vinkovaca je u Velikoj gradskoj vijećnici održao javnu tribinu o novoj mirovinskoj reformi. Gost tribine je bio Davorko Vidović, politički tajnik SDP-a i autor SDP-ova prijedloga mirovinske reforme. Na tribini je upozoreno kako je sadašnja situacija u kojoj je prosječna mirovina od 2.400 kn ispod 40% prosječne plaće, i taj postotak stalno opada, dok je u EU 58%. Također, Hrvatska unutar Europske unije ima najmanju stopu zamjene plaće za mirovinu i ona iznosi prosječnih 55% – ispred nas su Bugarska i Rumunjska, zemlje s kojima se volimo uspoređivati. To znači da ljudima s 40 godina staža prva mirovina u pravilu ne prelazi 55% njihove posljednje plaće. U većini ostalih europskih država stopa zamjene je od 60% do 80% njihove zadnje plaće.

 

Stoga SDP, kako bi se zaustavio pad udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći predlaže sljedeće mjere:

– izmjenu „švicarske formule” – 80% : 20%, u korist komponente koja raste brže – između „plaća” i „troškova života”

– jednom godišnje usklađivanje s rastom BDP-a (u slučaju negativnog rasta mirovine se ne bi smanjivale)

– trajni dodatak za dugogodišnji staž osiguranja – svim umirovljenicima s mirovinskim stažom od 41 godine na njihovu mirovinu dodaje se 10%-tno uvećanje

 


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.