Izvještajno-tematska konvencija Foruma žena SDP-a Vukovarsko-srijemske županije

Forum žena SDP-a VSŽ održao je 12. listopada 2012. godine Izvještajno-tematsku konvenciju u Gradskoj vijećnici u Vinkovcima pod temom „Zastupljenost žena u politici“. Kao gost, konvenciji je prisustvovala i Gordana Sobol, predsjednica SDFŽ i saborska zastupnica.

Nakon pozdravnih riječi predsjednice FŽ SDP-a Vinkovci Martine Levaković-Banović, saborskog zastupnika i gradonačelnika Vukovara Željka Saboa, prisutnima se obratila i Gordana Sobol. Na temu konvencije o zastupljenosti žena u politici rekla je:

„Danas je u SDP-u zastupljeno oko 35% žena od ukupnog članstva SDP-a što je odličan rezultat, za razliku od, primjerice, 1996. godine kada je osnovan FŽ, kada je u članstvu SDP-a bilo 12-15% žena. Sadašnji problem je što se ne vodi računa kod popunjavanja Upravnih vijeća, Nadzornih odbora i sl. o prisustvu žena u njima. Njihov postotak iznosi samo 12-13%.“

Gordana Sobol je također savjetovala ženama da se same kandidiraju na pozicije poput gradonačelničkih ili načelničkih mjesta, mjesta predsjednika gradskih i općinskih organizacija stranke, nadzornog odbora i sl. Zalaže se i da se gradonačelnici i župani, koji postanu saborski zastupnici, daju ostavku na jednu od funkcija jer ne mogu kvalitetno obavljati oba posla.

Za kraj je poručila prisutnima, osobito ženama:

„Vi ste te koje će svojim sposobnostima, znanjima,  vještinama i ambicijama doći sutra na liste za općinska i gradska vijeća, županijske skupštine, a prekosutra i za parlament. Vjerujem da su ovo bili zadnji parlamentarni izbori gdje se nije pridavala velika važnost zastupljenosti žena na listama.“

Martina Levaković Banović je istaknula važnost slijedećih lokalnih izbora te kako bi se žene kroz edukacije trebale osnažiti za ulazak u općinske, gradske i županijske odbore. Pritom je spomenula i korist Političke akademije.

Kroz takav način bi se žene lakše i brže uključivale i u gradska vijeća, dolazile na gradonačelničke pozicije, a na koncu i u Sabor“.

U raspravu su se uključili i ostali koji su bili prisutni na konvnenciji te tako pridonijeli jednoj konstruktivnoj raspravi.

Na kraju,  zaključeno je kako se trenutno u politici i dalje ne pridaje velika važnost zastupljenosti žena na listama za razna gradska, općinska i druga tijela, no kako bi se to od lokalnih izbora 2013. godine trebalo promijeniti te će se kažnjavati političke stranke koje se ne pridržavaju Zakona o ravnopravnosti spolova.

Prisutnim članicama konvencije se savjetovalo kako se same moraju izboriti za sebe i svoje mjesto na političkim funkcijama.


1 comment to Izvještajno-tematska konvencija Foruma žena SDP-a Vukovarsko-srijemske županije

  • aleksandar

    Dobro je da je žena u politici sve više, no manje je dobro da se uglavnom vodi računa o formalnom ispunjavanju kvota i statistici, a manje o referencama onih koji će obnašati moguće funkcije. Nešto slično vrijedi i za mlade.Na taj način stvaramo masu inertnih i poslušnih bez osobitog kreativnog potencijala, a izazovi nezgodnih vremena u kojima živimo nalažu upravo suprotno.

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.